Redactie - 18 februari 2014

Merkel's Europees netwerk van datacenters biedt uitkomst voor bedrijven


Angela Merkel heeft aangekondigd een Europees netwerk van datacenters te gaan bouwen om Europeanen de mogelijkheid te geven data en persoonsgegevens veilig op te slaan. Ook voor bedrijven is zo'n Europees datacenternetwerk erg interessant. Een goed initiatief dus!

De Verenigde Staten heeft in 2001 de Patriot Act in het leven geroepen. De wet is bedoeld om de Amerikaanse overheid in geval van nood razendsnel toegang te geven tot data die nodig is om nationale bedreigingen te kunnen tegengaan. Aangezien de gang naar de rechtszaal enige tijd in beslag neemt kan de Amerikaanse overheid via deze wet data opeisen zonder tussenkomst van een rechter.

Alarmbellen
De wet heeft bij veel Europese bedrijven alarmbellen laten rinkelen. Alle data van een Amerikaans bedrijf kan via de Patriot Act immers worden opgeëist door de overheid, zonder dat de juridische grondslag hiervoor getoetst hoeft te worden.

De Patriot Act heeft dan ook voor veel ophef gezorgd en heeft ertoe geleid dat veel Europese bedrijven hun data liever niet in Amerikaanse datacenters opslaan. Microsoft kondigde vorige maand daarom aan zakelijke gebruikers de mogelijkheid te gaan geven data uitsluitend in Europese datacenters op te slaan. Hierdoor zouden Europese klanten zeker kunnen stellen dat hun data niet in handen valt van de Amerikaanse overheid.

Wassen neus
Deze belofte lijkt heel mooi, maar is helaas slechts een wassen neus. De Patriot Act is namelijk niet alleen van toepassing voor data die is opgeslagen op Amerikaans grondgebied, maar op alle data van ieder bedrijf dat onder de Amerikaanse wetgeving valt. Microsoft's hoofdkantoor staat in Redmond in de Amerikaanse staat Washington, waardoor het bedrijf onder de Amerikaanse jurisdictie valt. De Amerikaanse overheid kan alle data die Microsoft voor klanten opslaat opvragen via de Patriot Act, ongeacht de geografische locatie waar de data fysiek is opgeslagen. Amerikaanse bedrijven kunnen data van Europese klanten dus simpelweg niet uit handen houden van de Amerikaanse overheid.

Het initiatief van de Duitse bondskanselier Merkel biedt uitkomst voor dit probleem. Merkel wil samen met Frankrijk een netwerk van datacenters op Europees grondgebied op laten zetten via Europese ondernemingen. De bondskanselier stelt hierdoor zeker dat de data op dit netwerk nooit via de Patriot Act kan worden opgevraagd door de Amerikaanse overheid. Ideaal dus voor Europese bedrijven die zeker willen stellen dat hun data uit handen blijft van de VS.

WH

FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023