Redactie - 27 oktober 2016

Data in de cloud? Het begint met een exit-strategie

Data in de cloud? Het begint met een exit-strategie image

We genereren gezamenlijk per dag een enorme hoeveelheid elektronische informatie. Dit geldt zowel voor persoonlijke als bedrijfsmatig gegenereerde data. Denk alleen al aan e-mail, afbeeldingen en overige data gemaakt in zakelijke automatiseringsomgevingen. Zelfs documenten die nog via papier heen en weer gaan, eindigen uiteindelijk vaak in een digitale opslag. Elektronische data heeft inmiddels ook een juridische status. Hierdoor neemt de noodzaak toe om deze data goed te beschermen. Denk hierbij aan het beschermen tegen oneigenlijke toegang en het veiligstellen, zodat de data onveranderd blijft en toegankelijk is voor de geautoriseerde personen op de momenten dat daar een noodzaak toe bestaat.

De cloud als opslag

Om data veilig en kostenefficiënt op te slaan, is de cloud een prima platform. Maar voordat je kiest voor cloudopslag is het raadzaam te bepalen wat je precies wilt. Want in hoeverre lever je je vrijheid en flexibiliteit in bij de keus voor een bepaald type cloudopslag? Wat mij betreft, moet dat niet nodig zijn. De back-up & archiveringssoftware die je gebruikt, moet daarom cloud-ready, maar ook heel flexibel zijn.

Bij de keus voor opslag in de cloud is het daarom verstandig om goed naar de volgende zaken te kijken:

  1. Welke data ga je waar opslaan? Een Office-document van een aantal maanden geleden is in de dagelijkse praktijk  minder waardevol voor de organisatie dan een rapport waar iemand nu mee werkt. Het zou dus een afweging kunnen zijn om documenten na verloop van tijd naar een opslaglaag te verplaatsen, waarvan de kosten lager zijn dan de online opslaglaag, zoals een public cloud. Bepaal dus eerst de businessrelevantie van je data en kies aan de hand daarvan voor opslag on premise of een specifieke cloudvariant. Stel altijd je data centraal.
  2. Hoe ziet je exit-strategie eruit? De cloud belooft veel mooie dingen, maar er is ook sprake van veel marketinggeweld van cloudaanbieders. Hoe snel kun je bijvoorbeeld data migreren van de ene naar de andere cloud? Migratie kan volledig vrijwillig zijn – bijvoorbeeld omdat een andere cloudaanbieder lagere kosten met zich meebrengt – of gedwongen, omdat de cloudaanbieder ermee stopt. In beide gevallen moet je snel en efficiënt kunnen handelen. Je datamanagementsoftware moet daarop ingesteld zijn. Daarnaast is goede connectiviteit een eerste vereiste.
  3. Hoe zorg je voor veiligheid? Steeds meer cloudaanbieders maken werk van beveiliging door strenge authenticatie en encryptie. Dat maakt de cloud in toenemende mate aantrekkelijk als storage-omgeving. Dat blijkt ook uit de praktijk. Al zeventig procent van onze klanten gebruikt de cloud om bepaalde data op te slaan.
  4. Hoe schaalbaar is de gekozen cloudoplossing? Zoals gezegd produceren we steeds meer data. De behoefte aan optimale schaalbaarheid van je storage groeit dus, maar dat geldt ook voor de schaalbaarheid van je datamanagementsoftware.

Eén gemeenschappelijk platform

Om echt overzicht over en inzicht in al je data te creëren, heb je uiteindelijk één gemeenschappelijk datamanagementplatform nodig dat naadloos ieder type opslagomgeving ondersteunt: cloud, on-premise of een combinatie van beide. Daarbij is brede keuzevrijheid in cloudaanbieders een eerste vereiste om echt te profiteren van cloudtechnologie.

Door: Dyon de Bruijne, Technical Account Manager bij Commvault 

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER
ALSO CTV BW en BN 23-05-2023 t/m 30-05-2023