Redactie - 07 februari 2017

‘Digitale wereld moet steviger in politieke agenda’s verankerd worden’

‘Digitale wereld moet steviger in politieke agenda’s verankerd worden’ image

Voor onze sector is het een spannende tijd. De naderende verkiezingen geven aanleiding tot zorg. De grote partijen hebben vrijwel niets in hun programma’s dat recht doet aan de enorme impact van de digitale wereld op de samenleving. Er is een regeerakkoord nodig dat de basis legt voor het verzilveren van de digitale kansen, en het omgaan met bedreigingen en veiligheid op een manier die het Internet intact houdt. Daarvoor moet de digitale wereld steviger in de politieke agenda’s verankerd worden.

Ook vóór de verkiezingen staan er wat DINL betreft belangrijke zaken op de politieke agenda. De Tweede Kamer zal deze week stemmen over de nieuwe Wet- op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (WIV). Daarnaast ligt momenteel het wetsvoorstel Computercriminaliteit 3 bij de Eerste Kamer. Beide wetten hebben flinke tekortkomingen als het gaat om het toezicht op de bevoegdheden die opsporings- en veiligheidsdiensten krijgen. Het is te hopen dat de Eerste Kamer zal inzien dat wankel toezicht een risico is voor de rechtstaat. En dan zijn er de ontwikkelingen rond het Privacy Shield: blijven de privacyrechten van Europese burgers nog wel overeind nu er in de V.S. een andere wind waait?

Stichting DINL houdt deze en vele andere ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En draagt haar steentje bij met voorlichting, projecten, events, ronde tafels en meer. We zijn dit jaar bijvoorbeeld begonnen met een serie expert sessies voor Tweede Kamerleden. De eerste, over online onveiligheid, vond eind januari plaats met gastsprekers van Facebook en het Meldpunt Kinderporno.

Zo kunnen we samen het verschil maken. De schouders eronder, zorgen dat kennis van zaken en innovatieve ideeën voor oplossingen daar worden gebracht waar beleid wordt ontwikkeld dat economie en samenleving raakt. Zodat Nederland de kansen kan verzilveren als Digital Gateway to Europe, en als safe place to do business!

Door: Michiel Steltman, Directeur van Stichting DINL

FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER NTT BW start 31-5 TM 14-6
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend