Redactie - 24 februari 2017

Wat er fout gaat in de cloud

Wat er fout gaat in de cloud image

Cloud als dé oplossing voor de toekomst van informatietechnologie. Ruim 65% van de organisaties maakt al gebruik van cloud. Dat percentage zal zondermeer in rap tempo stijgen wanneer meer bedrijven zich bewust worden van de voordelen. De cloud lijkt alleen maar voordelen te bieden: een hogere betrouwbaarheid, lagere kosten, meer flexibiliteit en performance. Het lijkt soms te mooi om waar te zijn. Helaas gaan er nog veel dingen fout.

1. U kiest het verkeerde cloud-model

Kiest u voor Private, Public, Community of Hybrid Cloud? Iedere vorm heeft voordelen. Factoren als wetgeving, beschikbaarheid, applicatieworkload en eisen ten aanzien van integratie met uw bedrijfsprocessen bepalen welke vorm het meest geschikt is.

2. U denkt dé cloud provider gevonden te hebben

Na een uitgebreid selectietraject vindt u de meest ideale cloud provider. Uw wensen en eisen worden volledig beantwoord. De kans dat u op den duur op zoek gaat naar een andere provider is realistisch. Uw eisen zullen veranderen. Denk nu al na over API's, uw databehoefte op langere termijn en de mate van flexibiliteit om te kunnen veranderen op het moment dat u dat wilt.

3. U gaat ervan uit dat uw data altijd zeker is gesteld

Er vanuit gaan dat uw data zekergesteld is omdat het bij een service provider staat is gevaarlijk. Verschaf inzicht in de beveiligingstechnologie en -processen van uw provider. Hoe staat het met de portabiliteit van uw data op het moment dat u voor een andere provider zou kiezen?

4. U denkt te weten waar uw data staat

In veel gevallen is het niet duidelijk waar uw informatie blijft. Maakt uw provider een back-up naar een andere locatie? Zijn er connecties naar andere cloud backup systemen, mogelijk in andere landen? Zorg er altijd voor dat u inzage krijgt in de complete opslagarchitectuur van uw provider.

5. U heeft zelf te weinig cloud-expertise in huis

Uw cloud provider heeft een ervaren team van cloud-experts in dienst. Daar kunt u vanuit gaan. Maar hoe staat het met cloud-expertise in uw eigen team? Om het voordeel van cloud te maximaliseren is het noodzakelijk dat uw team goed op hoogte is van actuele cloud-strategieën, -architecturen, controle en beheer. Pas dan kunt u garanderen dat het cloud-platform u de spierkracht levert die uw organisatie nodig heeft.

 

Welke fouten worden er in uw ogen nog meer gemaakt?

Laat het me weten!

Auteur: René van Dop