Redactie - 04 december 2017

Wat de softwarewereld kan leren van Marktplaats

Wat de softwarewereld kan leren van Marktplaats image

Laten we eens een parallel trekken. Als particulier kun je je ongebruikte of overbodig geworden spullen op Marktplaats verkopen. Als je een nieuwe eethoek koopt, zet je de oude op Marktplaats en na wat over en weer bieden, ben je hem kwijt. Jij blij, want voor twee eethoeken heb je geen plek en je houdt er nog wat aan over. En de koper blij, want die heeft voor een mooie prijs een set gekocht die aan zijn wensen en eisen voldoet. In de zakelijke wereld heeft dit model ook al zijn intrede gedaan. Er zijn bedrijven die kantoormeubelen opkopen uit inboedels van faillissementen; zij knappen de meubelen op en verkopen ze daarna door aan andere bedrijven. Ook voor gebruikte hardware is er een grote markt. Vaak zijn laptops of iPhones immers nog goed genoeg voor een tweede leven.

Verspilling

Dit zijn allemaal mooie voorbeelden die verspilling tegengaan, win-winsituaties creëren voor alle betrokkenen en tegelijkertijd niet automatisch betekenen dat er helemaal geen producten meer nieuw worden aangeschaft. Bedrijven kopen wat ze nodig hebben en verkopen wat ze niet meer nodig hebben.
Wordt de next big thing op tweedehands gebied verkoop en aankoop van (on)gebruikte software? Als het aan mij ligt natuurlijk wel. Nederlandse bedrijven hebben gezamenlijk voor miljoenen euro’s op de plank liggen aan ongebruikte softwarelicenties. Dat het doorverkopen van ongebruikte of overtollige software legaal is, weten nog maar weinig organisaties. Vendoren proberen zich in te dekken tegen het doorverkopen, door in hun algemene voorwaarden op te nemen dat het om intellectueel eigendom gaat en dat dat niet overgedragen mag worden. Het Europese Hof van Justitie heeft in 2012 al bepaald dat ook de overeenkomst tot aanschaf van standaardprogrammatuur, zoals software, geldt als koop. En wat je hebt gekocht, is van jou en mag je dus doorverkopen. Wel moet je dan aan een aantal voorwaarden voldoen.


Klant aan het roer

De licentie-overdracht blijkt in de dagelijkse praktijk dan ook behoorlijk complex. Zeker als het om grote hoeveelheden gaat is dit een bewerkelijk proces. Het wordt tijd dat de vendoren afstappen van hun rigide beleid en meegaan in de wereld anno 2017. Zet de klant aan het roer en laat hem kiezen. Vendoren moeten allemaal samenwerken om tot de beste oplossing voor de klant te komen, zonder die klant te beperken in zijn keuze.

Door: Jarno Claassen, General Manager bij ReLicense Benelux