Redactie - 21 juni 2018

Een ‘veilig’ WK voor iedereen

Een ‘veilig’ WK voor iedereen image

Cybersecurity en voetbal: op het eerste oog twee onderwerpen die niet zoveel met elkaar van doen hebben maar bij nader inzien toch verrassende parallellen vertonen. Het feit dat er zoveel links zijn tussen effectieve bescherming en een voetbalstrategie wordt snel duidelijk door een analyse van de populairste sport ter wereld. Met het WK in Rusland dat deze week zijn tweede ronde ingaat, zijn de overeenkomsten nogal ‘striking’…

Wat voor (makkelijk gegeven) vrije schoppen in het voetbal geldt, geldt ook voor phishing-aanvallen: de verleiding om een mannetje neer te leggen en dus de verleiding een specifieke link aan te klikken die vervolgens leidt naar een criminele pagina. Er is altijd hoop: reputatiedatabases kunnen toegang tot gevaarlijke websites voorkomen en down-time van gebruikers afwenden.

Schijbaar onschuldige IT-processen maken een belangrijk onderdeel uit van een veilige computer, en om die reden zou iedereen de sterspeler Real Time Protection moeten opstellen! Die 'middenvelder' beschermt tegen nieuwe en vernufte malware of PUA's om infectie door de nieuwste bedreigingen te voorkomen.

Elke wedstrijd op het WK is belangrijk en dat is ook realiteit voor IT-beveiliging: de dagelijkse strijd tegen miljoenen malwareaanvallen waarbij zelfs het kleinste virus een gevaar kan vormen. Een sterke verdediging is niet alleen voor bijvoorbeeld de Duitsers onder leiding van coach Löw de sleutel; voor beveiliging betekent dit real-time antivirusbescherming om virussen, malware, Trojan horses, worms, bots, ransomware en meer te verwijderen. Hierdoor vormt het een essentieel onderdeel van elk IT-beveiligingsteam.

De ruimte beperken is een belangrijke defensieve strategie om een aanval af te slaan. Denk in het geval van een digitale defensie bijvoorbeeld aan beveiliging voor telebankieren. Zo voorkom je dat bank- en creditcardgegevens worden onderschept.

Bij het opzetten van een aanval kan het gebeuren dat de bal via de vleugels wordt gespeeld om zo open ruimten te creëren en het spel naar voren te krijgen. Hetzelfde geldt op internet dat een oneindige variëteit aan opties biedt om het doel te bereiken. Daarom is het belangrijk de vleugels onder controle te krijgen. Parental Control helpt om alle aspecten van het gezinsleven met een eenvoudige webfilter te beheersen. Het zorgt er tevens voor dat kinderen geen toegang krijgen tot vooraf bepaalde websitecategorieën.

Mandekking is een van de manieren om er op het veld voor te zorgen dat fouten tot een minimum worden beperkt. Ook op het vlak van IT-beveiliging zorgt een effectieve bescherming ervoor dat alle apparaten worden beveiligd. Zo zijn er oplossingen die continu de toegang tot bijvoorbeeld webcams controleren.

Een goede voorbereiding en evaluatie zijn essentieel voor professionele teams en hun technische staf. IT-beveiliging is niet anders als het gaat om het scannen en verwijderen van malware. Een oplossing als Sophos Home met uitgebreide technologie om malware te verwijderen scant de computer op alle mogelijke malware-installaties en verwijdert zo nodig infecties die al geruime tijd op de computer verborgen zijn.

Computerbeveiliging probeert, net zoals een voetbalteam, ‘de nul’ te houden. Hoewel de spelers ‘alleen’ hun keeper hebben om de bal uit het doel te houden, hebben consumenten de keuze uit verschillende beveiligingsproducten. Met dergelijke programma’s kunnen drie tot wel tien apparaten via een webinterface worden beveiligd.

Met een verassend gelijkspel van Argentinië tegen IJsland, een onverwachte nederlaag van Die Mannschaft en een onbeslist duel tussen Spanje en ‘FC Ronaldo’ kan het nog een zeer interessant WK worden. Zekerheden tellen niet in het leven, en zeker niet in de (voetbal)sport. Op wie zou u uw geld zetten? Gewoon Brazilië, of toch een outsider als België of Mexico? Maar doe het dan wel bij een ‘veilig’ gokinstituut… 

Geniet van de rest  van het voetbal, de belangrijke bijzaak op aarde!

Door: John Veldhuis, Security specialist bij Sophos Nederland

Progress Communications BW start week 17 tm 19 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023