Redactie - 23 november 2020

NetApp Private Storage als near-cloud alternatief voor NetApp IT

NetApp Private Storage als near-cloud alternatief voor NetApp IT image

Net als veel andere IT-afdelingen vindt de IT-afdeling van NetApp de flexibele compute-resources van public-cloudproviders erg aantrekkelijk. Tegelijkertijd vinden we als professionals dat onze data en onze dataprivacy, -compliancy en -security enorm belangrijk zijn. De uitdaging is dus om de cloud zo te gebruiken dat deze voldoet aan onze eisen en dat we controle houden over onze data. Het gaat erom te erkennen dat data massa heeft en daardoor niet zomaar te verplaatsen is.

Binnen NetApp IT beschouwen we NetApp Private Storage (NPS) als een solide, cloud-agnostische oplossing die te vergelijken is met elke willekeurige public cloud. Op dit moment gebruikt meer dan 80 procent van onze actuele cloudworkloads deze NPS-oplossing.

Het belangrijkste voordeel van NPS is dat een enkele dataset binnen onze private cloud via verschillende cloudproviders toegankelijk is, afhankelijk van de architectuur. We kunnen de beste public-cloudopties kiezen en tegelijkertijd het data-eigenaarschap behouden. Dat kan omdat de data op een apart systeem is ondergebracht bij Equinix. Deze cloud-connected colocatiefaciliteit is fysiek dicht bij de cloudproviders ondergebracht. Dat betekent ook dat als je van cloudprovider wilt wisselen, dat snel te doen is omdat je altijd controle hebt over je data. Er is wat dat betreft geen lock-in.

Equinix biedt cross-connects naar de cloudproviders waarbij het gebruik maakt van snelle, directe verbindingen met een lage latency, wat van belang is bij databases. Voor de meeste workloads is de doel-latency onder de twee milliseconden.

Er is bij deze oplossing enig voorwerk nodig bij het instellen van colocatie en connectiviteit. Zo moet je de egress-kosten goed overwegen. NPS bevindt zich buiten de public cloud. Voor data die de cloud verlaat en naar NPS gaat, moet je betalen. Voor ons komen deze kosten maandelijks neer op minder dan 1 procent van de totale Amazon-factuur. Maar voor workloads waar veel writes een rol spelen, is het raadzaam om de egress-kosten vooraf in te schatten.

Afbeelding1.png

Wij repliceren onze dataset van onze private cloud naar NPS door NetApp SnapMirror-technologie te gebruiken. SnapMirror houdt de data synchroon en maakt ze beschikbaar voor elke cloudprovider. NPS is een extensie van ons hybrid-cloudaanbod dat kan meeschalen met de eisen van een applicatie. Een voorbeeld is de NetApp Active IQ digital advisor. Dit klantsysteem onderscheidt ons van onze directe concurrenten.

Active IQ gebruikt NPS
Active IQ biedt NetApp-klanten belangrijke informatie en tools voor het analyseren, modelleren en optimaliseren van hun storage-infrastructuur. Het toont hoe datasets worden gebruikt, welke patches en upgrades raadzaam zijn en hoe je in het algemeen de gezondheid van de infrastructuur verbetert.

Voor het hosten van het Active IQ-systeem gebruiken we NPS in een Equinix-locatie in de buurt van AWS. Deze aanpak verving onze eerdere on-premise-oplossing die zo was gebouwd dat er extra capaciteit was voor piekbelastingen. In combinatie met NPS gebruikt Active IQ burstable cloudcompute-resources tijdens piekmomenten. Tegelijkertijd handhaven we de best practices van enterprise-class storage met volledige controle over kritische data.

Belangrijke voordelen van NPS

  • Data-compliance en -privacy zijn gewaarborgd, omdat NPS een eigen kooi heeft bij Equinix. Auditors waarderen deze benadering, omdat het auditproces deze vorm van storage beschouwt alsof het in onze eigen private cloud is ondergebracht.
  • NPS is cloud-agnostisch en applicaties kunnen makkelijk bewegen tussen clouds. Zo kan een migratie van data van AWS naar Azure probleemloos plaatsvinden, omdat de data op NPS blijft. Dat is van belang, want data verplaatsen is lastig. Op deze manier vermijd je ook vendor lock-in.
  • Door SnapMirror-technologie te gebruiken met NPS kunnen we data tussen onze private cloud en de public cloud repliceren. We kunnen zo de primaire applicaties on-premise draaien en de disaster-recovery-instance in de public cloud onderbrengen. We hoeven daardoor niet te investeren in disaster-recovery-hardware.
  • Deze aanpak betreft niet alleen disaster recovery. Je hoeft niet langer capaciteit vrij te houden in je private cloud voor tijdelijke workloads, zoals development, testing en sandbox. Met SnapMirror en een data fabric op basis van NetApp kun je tijdelijke workloads verplaatsen naar de cloud.
  • NPS is ontwikkeld op basis van de NetApp ONTAP-datamanagement-software met deduplicatie en compressie-features, waardoor er 60 procent minder fysieke storagecapaciteit nodig is.

Deze near-cloud benadering gebruikt NetApp Private Storage for Cloud voor het ontsluiten van public-cloudresources met behoud van volledige controle over onze data. We gebruiken cloud-connected colocatie-faciliteiten, zoals Equinix, zodat data privé blijft, net buiten de public cloud. Zo kunnen we profiteren van hyperscalers, zoals AWS en Microsoft Azure. Deze webcast laat meer zien over de inzet en architectuur van NPS in onze hybrid cloud binnen NetApp. Van harte aanbevolen.

Door: Oscar Wijnands, NetApp

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14