Redactie - 11 mei 2021

Top drie tips om te profiteren van Europese public cloud aanbestedingen

Top drie tips om te profiteren van Europese public cloud aanbestedingen image

Het uitbreken van een ongekende hedendaagse pandemie stelde buitengewone uitdagingen voor alle bedrijfstakken, met name het hoger onderwijs en de academische onderzoeksector. Opleiders moesten zich snel aanpassen aan onderwijs- en leeromgevingen op afstand, terwijl onderzoekers werden aangespoord om nieuwe vaccinkandidaten te ontwikkelen met behulp van public cloud diensten. Dit schrijft Peter Szegedi, Education and Research Industry Advocate bij Oracle, in deze blog.

2020 was ook het jaar waarin het projectconsortium OCRE (Open Clouds for Research Environments) een openbare aanbesteding op Europees niveau lanceerde voor een raamwerk voor clouddiensten - gefinancierd door de Europese Commissie. Dit raamwerk zal de toegang tot commerciële clouddiensten vergemakkelijken voor universiteiten en openbare onderzoeksinstellingen - ongeveer 10.000 entiteiten in 40 landen in Europa. Oracle reageerde via haar uitgebreide netwerk op de aanbesteding en op 20 januari 2021 maakte OCRE de beschikbaarheid van de frameworks in alle deelnemende landen bekend.

We konden geen betere start van het nieuwe jaar verwachten voor onze klanten in het hoger onderwijs en onderzoek!

Oracle zal - samen met andere grote cloudproviders - worden vermeld in de OCRE Cloud Catalog, inclusief Oracle's volledige technologie cloud portfolio, dat wil zeggen alle IaaS / PaaS-services die kunnen worden gekocht voor Universal Cloud Credits in OCI (Oracle Cloud Infrastructure). Geselecteerde partners zullen deze diensten in elke provincie aan de markt leveren door advies, implementatie, training en andere diensten met toegevoegde waarde toe te voegen. Klanten in de publieke sector hoeven hun eigen tijdrovende en dure overheidsopdrachten niet uit te voeren. In de komende 4 jaar kunnen ze gewoon verwijzen naar het raamwerk en eenvoudig contracten afroepen met de partners voor de geselecteerde cloudproviders en hun diensten.

Hoe kunnen openbare instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek profiteren van het OCRE-kader in Europa?

1. Het aanbestedingsproces op Europees niveau vormt de rechtsgrondslag voor alle deelnemende instellingen, aangezien het volledig in overeenstemming is met de nationale wet- en regelgeving inzake overheidsopdrachten. Aankopende entiteiten hoeven hun eigen openbare aanbestedingen niet uit te voeren, die doorgaans 60 werkdagen duren en gemiddeld ongeveer 30.000 euro per instelling kosten. We verwachten een aanzienlijke verlaging van de kosten voor instellingen om clouddiensten te kopen.

2. Nationale verenigingen van universitaire netwerken (ook wel NREN's genoemd) kunnen optreden namens hun instellingen, de vraag op nationaal niveau samenvoegen en cloudkredieten in bulk kopen om te verdelen onder eindgebruikers. Evenzo kunnen projectconsortia van universiteiten en onderzoekslaboratoria gezamenlijk clouddiensten kopen en het gebruik ervan delen met de deelnemende entiteiten. Dit maakt verdere kostenbesparingen mogelijk door potentiële volumekortingen voor klanten.

3. Technische en wettelijke conformiteit zijn allemaal gegarandeerd in de verstrekte voorwaarden. Oracle biedt directe openbare IP-peering en privé FastConnect-netwerkconnectiviteit met het academische GÉANT-backbone-netwerk. We voldoen ook volledig aan de Single-Sign-On (SSO) nationale toegangsfederaties, gegevensprivacy, AVG en andere wettelijke vereisten die essentieel zijn voor het opbouwen van het vertrouwen. Deze technische en juridische elementen hebben ook lagere TCO-implicaties (Total Cost of Ownership) voor de instellingen.

Afgezien van deze verwachte voordelen, zal de bredere betrokkenheid van de branche die ook wordt gefaciliteerd door het raamwerk Oracle in staat stellen om de mogelijke resultaten verder te verkennen en uit te breiden als resultaat van een langdurig industrieel partnerschap tussen Oracle, GÉANT, NREN's, partners en instellingen.

Bezoek de pagina voor hoger onderwijs en onderzoek van Oracle voor meer inzicht in de branche.

Door: Peter Szegedi, Education and Research Industry Advocate bij Oracle

Peter Szegedi heeft een technische achtergrond in de telecommunicatie- en cloudindustrie en uitgebreide project- / programma- / people management ervaring in de openbare sector voor hoger onderwijs en academisch onderzoek in heel Europa, in samenwerking met de Europese Commissie en tevens ook wereldwijd.

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
ALSO CTV BW en BN 23-05-2023 t/m 30-05-2023