Redactie - 24 juni 2021

Hoe je als IT-serviceprovider optimale connectiviteit kunt waarborgen in de nabije toekomst

Hoe je als IT-serviceprovider optimale connectiviteit kunt waarborgen in de nabije toekomst image

Wie een willekeurig IT-vakblad openslaat kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het Nederlandse bedrijfsleven grootgebruiker is van clouddiensten. Deels is dat ook zo, maar deze situatie is pas recent ontstaan. Nu pas is de impact hiervan voelbaar in het IT-landschap. En daardoor wordt connectiviteit tussen cloud en gebruiker steeds belangrijker.

Maar ook innovaties in netwerktechnologie zorgen voor nieuwe mogelijkheden. En zakelijke eindgebruikers verwachten in toenemende mate dezelfde gebruikerservaring met digitale technologie die ze ook als consument hebben. Zowel het delivery model als de manier waarop functionaliteit is georganiseerd gaan dus op de schop.

Zakelijke gebruikers zullen steeds meer een regiefunctie nemen en grotere verantwoordelijkheden bij IT-serviceproviders neerleggen. Met het toenemende belang van IT biedt dit uitstekende kansen voor IT-serviceproviders.

Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor IT-serviceproviders?
Als ‘trusted advisor’ van organisaties groot en klein kunnen IT-serviceproviders veel toegevoegde waarde leveren op het snijvlak van bedrijfsnetwerken, externe connectiviteit en cloud.

Toenemende afhankelijkheid van IT bij organisaties
De behoefte om verantwoordelijkheid neer te leggen bij IT-serviceproviders wordt steeds groter. De groeiende afhankelijkheid van techniek voor primaire bedrijfsprocessen maakt externe expertise noodzakelijk. Organisaties zullen het aantal leveranciers en partners consolideren: door de onderlinge afhankelijkheden binnen IT kan het beperkend werken als te veel verschillende partijen betrokken zijn bij activiteiten in hetzelfde domein. Gespecialiseerde IT-serviceproviders zijn daarom aantrekkelijke partners, waarbij zij de verantwoordelijkheid nemen over grotere domeinen binnen de IT-architectuur. Hierdoor ontstaat steeds meer een regiefunctie voor de zakelijke IT-afdeling.

Innovaties
Door de snelheid waarmee nieuwe innovaties naar de markt komen en cloud, IoT en netwerkomgevingen zich ontwikkelen, is het voor service providers zaak om complexiteit te reduceren. Reductie van complexiteit kan gerealiseerd worden door een juiste organisatie waarbij kennis van verschillende domeinen goed is geïntegreerd. Leveranciers moeten strategisch gekozen worden om bij te dragen aan dezelfde doelen als die van de eindklant en IT-serviceprovider. Als laatste moet gekozen worden voor de beste (bewezen) toekomstbestendige technologie die beschikbaar is.

Security biedt kansen.
Security speelt zich steeds vaker af in het netwerkdomein. Netwerken zullen de komende jaren met veel meer devices te maken krijgen. Domotica en smart buildings maken een snelle opmars in een poging bedrijfspanden te verduurzamen en de tevredenheid van medewerkers te verhogen. Daarvoor zijn IoT-devices, sensoren en domotica nodig, die allemaal binnen het domein van connectiviteit vallen. Ook hier kunnen IT-serviceproviders een regisserende rol pakken door niet alleen de benodigde techniek en kennis beschikbaar te stellen, maar in samenwerking met security specialisten en SD-WAN providers een slimme en goed beveiligde netwerk infrastructuur op te zetten en te beheren.

SD-WAN en zero touch provisioning worden standaarden
Voor IT-serviceproviders zijn SD-WAN’s en zero touch provisioning mogelijkheden om een flinke efficiencyslag te maken en de customer journey te verbeteren. Zero touch provisioning is in zekere zin vergelijkbaar met plug & play.

Meer automatiseren betekent meer uitbesteden en doordat netwerken complexer worden is het beheer ervan tijdrovend. Investeren in automatisering en de juiste kennis en kunde zijn essentieel, maar dit wordt voor IT-afdelingen van zakelijke gebruikers steeds moeilijker om op te bouwen en te onderhouden. Daardoor is er een steeds grotere rol weggelegd voor IT-serviceproviders.

Meer weten?
In whitepaper “Connectiviteit en IT service providers” vertellen we je hoe je als IT-serviceprovider optimale connectiviteit kunt waarborgen in de nabije toekomst en hoe we het IT providers makkelijker maken om op een betrouwbare en veilige manier te verbinden naar lokale en publieke clouds.

Nieuwsgierig geworden? Download HIER dan direct onze whitepaper via de onderstaande button!

Auteur: Jan Michiel Berkel, director DCspine

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14