Redactie - 27 juni 2022

Wat is een digitale supply chain nou echt?

Wat is een digitale supply chain nou echt? image

De ontwikkeling van technologieën, zoals Big Data, artificial intelligence (AI) en machine learning, blockchain en de toenemende voorkeur voor oplossingen in de cloud, zorgen ervoor dat de definitie zo goed als dagelijks veranderd.

Een digitale supply chain van een aantal jaar geleden bood destijds een volledige systeemintegratie met end-to-end ervaring, tegenwoordig komt er veel meer bij kijken. Van Internet of Things in de productie, tot geavanceerde logistiek in de transport; de definitie van een digitale supply chain is niet statisch. Dit betekent dat organisaties die een digitale supply chain willen behouden zich constant moeten aanpassen.

Wat is een digitale supply chain niet?
Het klinkt mogelijk logischer om te beginnen met wat een digitale supply chain wel is. Toch kiezen we ervoor om te beginnen met wat een digitale supply chain niet is, dit zal u namelijk helpen om uiteindelijk beter te begrijpen wat het wel is.

Als organisaties beginnen met digitaliseren is meestal de meeste winst te behalen door een oplossing te implementeren voor de digitale uitwisseling van facturen, inkooporders of andere bedrijfsdocumenten. TIE Kinetix biedt bijvoorbeeld deze oplossingen aan organisaties zoals Samsung, Rabobank en Gemeente Amsterdam, met als doel om hun supply chain voor 100% te digitaliseren. Maar dat organisaties gebruik maken van zo’n e-facturatie- of electronic data interchange (EDI-)oplossing van TIE Kinetix (of van elk andere service provider) betekent nog niet dat de supply chain digitaal is.

Een digitale supply chain is dus niet slechts het ondersteunen van een specifiek proces door een of meerdere technologieën te implementeren.

Data uitwisseling in real time
Het digitaliseren van de bedrijfsprocessen met technologische oplossingen is slechts de eerste stap. De volgende stap is integratie; de applicaties, systemen, oplossingen etc. moeten met elkaar in verbinding staan zodat data in real time kan worden uitgewisseld.

Laten we even teruggaan naar het vorige voorbeeld: Op het moment dat facturen worden gedigitaliseerd, worden deze natuurlijk niet vervolgens uitgeprint en verstuurd per post. Deze moeten dan ook digitaal worden uitgewisseld. Hier is een digitale verbinding voor nodig. Een veilige verbinding – u wilt geen pottenkijkers bij uw bedrijf kritische documenten – en in real time – als een bestelling wordt geplaats, moet deze direct in het systeem van de ontvanger terechtkomen.

Als de oplossingen niet met elkaar kunnen communiceren, is er geen sprake van een digitale supply chain.

Technologie is het halve werk
Een digitale supply chain is niet alleen de technische oplossingen die processen binnen een supply chain digitaal maken. Aanvullend op de technologie, zit er ook een menselijke kant aan een digitale supply chain; uiteindelijk is de technologie er alleen maar om het de betrokkenen makkelijker te maken.

Het is goed om u te realiseren dat mensen over het algemeen niet van verandering houden en in eerste instantie vaak blind zijn voor de positieve impact die de verandering met zich meebrengt. En als de betrokkenen (intern of externe handelspartners) niet meewerken en vasthouden aan oude gewoontes, kan dit een digitale supply chain tegenwerken.

Als de betrokkenen niet de nieuwe manier van werken adopteren, is er geen digitale supply chain.

Wat is een digitale supply chain wel?
Een digitale supply chain is één geheel. De operationele en logistieke processen zijn allemaal ondergebracht in een passende oplossing, waarbij alles met elkaar in real time verbonden is. De bedrijfsprocessen sluiten naadloos op elkaar aan en de systemen van alle betrokkenen zijn met elkaar geïntegreerd.

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar er zit ook een menselijke kant aan een digitale supply chain. Als de betrokkenen niet meegaan met de verandering, is er geen digitale supply chain mogelijk. Verlies dit dus niet uit het oog en zorg voor effectief verandermanagement.

Als u een digitale supply chain bereikt, komen de digitale tools samen met het menselijke initiatief voor volledige transparantie op elk niveau. Deze transparantie zal u zeer waardevolle data bieden die gebruikt kunnen worden bij het maken en onderbouwen van strategische keuzes, het inschatten van risico’s en het voorkomen van supply chain verstoringen.

Nu u weet wat een digitale supply chain is…
Lees de Startersgids voor Digitale Supply Chain Transformatie om erachter te komen:

  • Wat u nodig heeft om een digitale supply chain te bereiken;
  • Welke obstakels u kunt verwachten en hoe u deze kunt overwinnen;
  • Voor een indicatie van de verwachte kosten.
Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024