Redactie - 30 juni 2023

Groene object storage: intelligent, verantwoord en toekomstbestendig

3,9% van de wereldwijde CO2-uitstoot is toe te schrijven aan de productie en het gebruik van IT-middelen. De verwachting is dat deze bijdrage in 2040 tussen de 6 en 14% zal zijn. Het beperken van die toename is niet makkelijk: digitale gegevens groeien exponentieel. Hierdoor worden duurzame object storage-oplossingen steeds belangrijker. Een geavanceerde, duurzame object storage-oplossing biedt een efficiënte en schaalbare manier om grote hoeveelheden gegevens op te slaan, te beheren en te beschermen, terwijl de impact op het milieu minimaal is. Door gebruik te maken van energiezuinige hardware en slimme data-replicatieprotocollen, kunnen bedrijven met duurzame object storage-oplossingen op een milieubewuste en verantwoorde manier omgaan met gegevens.

Groene object storage: intelligent, verantwoord en toekomstbestendig image

Sustainable

Door recente geopolitieke ontwikkelingen die een grote invloed hebben op de kosten en het verbruik van energie, begint duurzame functionaliteit op te vallen en tot zijn recht te komen. In Europa zijn we nu heel erg veel bezig met besparen op energie en het organiseren van een sustainable business. Privé zien we dat terug met investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen die moeten leiden tot een lagere carbon footprint. Binnen veel organisaties wordt er op verschillende manieren gewerkt aan duurzaamheid Het opnieuw analyseren en slim inrichten van IT is daarbij een belangrijke stap. Een van de manieren waarop wordt bespaard op energie (en kosten!) is het inrichten van een multi-tenant object storage-oplossing. Door deze multi-tenancy krijgt elke afdeling dus zijn eigen ruimte op de storage. En het mooie daaraan: als de klant één of meer van die ruimtes even niet benut, dan kan hij besparen op energie.”

Stel dat het gebruik van één node 700 watt aan energie verbruikt. In een slaaptoestand is dat verbruik te reduceren tot misschien slechts 290 watt. Dat levert een bedrijf flinke besparing op. Wanneer een organisatie 60 nodes gebruikt, dan gaat het op jaarbasis niet over een energiefactuur van een paar duizend euro, maar dan kunnen deze kosten zo oplopen tot tienduizenden euro's. Met financiële besparingen van dit formaat kan een bedrijf op andere plekken stevig investeren.

Een duurzame object storage-oplossing zorgt ervoor dat ‘cold data’, statische gegevens die niet (vaak) worden gebruikt, op schijven staan die ‘uitgeschakeld’ kunnen worden. Als je ergens wil besparen, dan gaat dat vaak ten koste van iets anders. Daar waar je wat wil winnen op het gebied van bijvoorbeeld een besparing tijdens het douchen, lever je in op comfort. Maar het mooie hier is dat deze vorm van besparing je op een ander belangrijk vlak ook wat oplevert, namelijk dat van levensduur van hardware. De cold data is immers geplaatst op een schijf die is uitgeschakeld. Die schijf draait niet, waardoor er veel minder slijtage optreedt.

Bewust zijn

Duurzaamheid en ‘je bewust zijn van’ gaan vaak hand in hand. Organisaties moeten goed in kaart krijgen welke vorm het eigen IT-ecosysteem heeft. Data wordt vaak zomaar ergens geplaatst, zonder erbij na te denken of dat een handige en vooral kostenefficiënte plaats is. Wat dat betreft is de IT in een onbewust bedrijf te vergelijken met een rommelige garage: er is geen enkele structuur waardoor er chaos ontstaat die de bedrijfsvoering in de weg zit. Er is altijd data die minder vaak wordt benaderd dan andere data: zo doorgaans valt 70% van alle gegevens onder cold data. Je kunt gigantische efficiëntieslagen maken als je de garage opruimt door die gegevens te structureren, omdat er dan duidelijk wordt welke gegevens onder 30% aan ‘hot data’ vallen. Deze gegevens wil je het liefst on-premises en altijd beschikbaar hebben, waardoor de cold data gerust op een andere locatie in slaaptoestand kan worden gezet. Zo hoeft geavanceerde object storage niet eens op hele dure primary storage-systemen te draaien: het biedt volledige keuzevrijheid op het gebied van hardware.

Automatisering is op die manier geen kostenpost en werkt daardoor vóór een bedrijf. Met duurzame, energie-efficiënte object storage ga je intelligent en verantwoord met data, hardware en de planeet om, terwijl je voorziet in de groeiende behoefte aan opslagcapaciteit, gegevensintegriteit en security.

Door: Ekrem Koç (foto), Sales Director Benelux bij DataCore

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024