Redactie - 22 augustus 2023

Veel laaghangend fruit bij vergroening IT

Vergroenen van IT is niet meer optioneel. Er wordt op nationaal en EU- niveau wetgeving verwacht - zoals een nieuwe bepaling in de EU Energierichtlijn - die de eigenaren van datacenters en cloud providers verplicht om aan te tonen dat ze zuinig met energie omspringen. Aandeelhouders vragen ook steeds vaker om duurzaamheid. Datacenters en cloud providers tonen vaak al aan dat ze energie-efficiënt zijn, maar dat is binnenkort dus niet meer genoeg.

Veel laaghangend fruit bij vergroening IT image

Wist je dat de meeste serverparken bovendien veel meer energie verbruiken dan nodig? Bedrijven kunnen makkelijk de helft of meer besparen op de energierekening van hun IT-infrastructuur: dat telt lekker door met de huidige energieprijzen. En het is goed voor het groene imago. Zit je al in de cloud, dan kun je cloud resources afstoten en zo nog meer besparen dan alleen energie.

Applicaties grootste energievreters

Applicaties zijn de belangrijkste veroorzakers van energieverbruik. De reden? Omdat we al decennialang hooguit marginaal aandacht hebben besteed aan efficiëntie van applicaties. Sinds begin jaren '90 is capaciteit zo goedkoop geworden, dat we snel ontwikkelen en snel naar de markt gaan belangrijker zijn gaan vinden dan zuinig omgaan met capaciteit.

Ook energie was destijds dan wel goedkoop, maar de tijden zijn veranderd - met 2022 als negatieve uitschieter. Datacenters worden al jaren gezien als energieslurpers. Steeds vaker stuit de komst van nieuwe datacenters op weerstand, ook omdat het elektriciteitsnet gewoon niet meer afdoende is om alle nieuwe aansluitingen te hanteren. Hardware is 'per tik' wel energie-efficiënter geworden, maar ons verbruik is veel harder gegroeid. IT is daarmee een rode dissonant in onze groene ambities.

Laaghangend fruit

Het goede nieuws is dat er veel laaghangend fruit is, waarmee je je applicaties zonder torenhoge kosten veel energiezuiniger kunt maken. Software is zo inefficiënt geworden dat verbeteringen voor het oprapen liggen. Maar wil je daar baat bij hebben dan moeten je power settings wel goed staan.

Zo is er nog steeds een wijd verbreid misverstand dat ‘High Performance’ power settings je applicatie daadwerkelijk harder laten lopen. Dat is al lang niet meer waar. Moderne hardware geeft zo snel weer vol gas dat je gebruikers er niets van merken. Maar je energierekening en je portemonnee des te meer. Veel applicaties kunnen minstens 75% van de tijd in een lage energie stand staan, dat is snel verdiend.

Ook jouw IT kan veel duurzamer. Laten we allemaal onze bijdrage leveren aan de energietransitie en een beter klimaat. En terwijl we daarmee bezig zijn ook nog flink op onze kosten besparen.

Hugo van den Berg is algemeen directeur van Sciante.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024