Redactie - 19 december 2023

M3 chip laat zien dat Apple geen inhaalslag maakt

In een pc-markt die geobsedeerd is door AI-integratie heeft Apple's recente lancering van de M3-chipfamilie aanzienlijke belangstelling gewekt voor de toekomst van AI op Mac. Tijdens het evenement concentreerde Apple zich op zijn gemeenschap van "Pro" gebruikers, een oproep aan ontwikkelaars om de grootste hardwareontwikkelingen in Apple Silicon sinds de introductie van M1 te benutten en hun platform te versterken. Dit schrijft Canalys analist Kieren Jessop in onderstaande blog.

M3 chip laat zien dat Apple geen inhaalslag maakt image

Op zijn "Scary Fast" Tijdens dit evenement benadrukte Apple de siliciumverbeteringen op het gebied van prestaties, energie-efficiëntie en draagbaarheid. Met de lancering van M3-apparaten heeft Apple zijn traject naar een toekomst rijk aan AI-integratie versterkt in een tijd die belangrijk is voor de pc-industrie.

Het evenement was de eerste expliciete vermelding van AI door Apple in zijn marketing sinds de release van ChatGPT in november 2022. Sindsdien hebben Microsoft en zijn partners aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het schetsen van hun visie op AI-functionaliteit op apparaten voor pc's. De timing van de M3-aankondiging is belangrijk omdat het aftellen is begonnen voor Apple om zijn verhaal voor AI op Macs te versterken. Externe ontwikkelaars bouwen al tientallen jaren aan het platform, maar de vraag die Apple nu moet beantwoorden is: zal dit voldoende zijn om een ​​vernieuwde Windows-waardepropositie te bestrijden?

AI-integratie loopt sinds begin dit jaar voorop in de pc-industrie. Het voorgestelde nieuwe tijdperk van Windows-computing heeft zich gericht op verbeteringen op het gebied van productiviteit en personalisatie. Het marktaandeel van Apple in het commerciële pc-segment is gestaag toegenomen sinds de overstap naar zijn eigen silicium, maar deze winsten worden nu geconfronteerd met een nieuwe bedreiging. Een substantiële pc-vernieuwingscyclus die samenvalt met het einde van de levensduur van Windows 10 staat voor de deur en Microsoft zet, samen met zijn OEM- en chipsetpartners, groot in op AI-integratie om een ​​overtuigend argument te maken voor klanten om opgesloten te blijven in de Windows-omgeving. ecosysteem. 

De aankondigingen van Intel’s Meteor Lake-serie, AMD’s Ryzen 7040-serie en Qualcomm’s X Elite vertegenwoordigen het begin van een routekaart naar een bredere verspreiding van on-device AI voor Windows in zowel x86- als ARM-architecturen. De nieuwe M3 Macs kunnen zeker gelijke tred houden met de technische hardwareverbeteringen die Microsoft en zijn partners zien. Toch zal samenwerking met ontwikkelaars van cruciaal belang zijn terwijl Apple doorgaat met het bouwen van zijn eigen grote taalmodel.

Apple staat erom bekend zijn eigen koers te varen en het is onwaarschijnlijk dat Apple zich zal laten beïnvloeden door de stappen die zijn concurrenten zetten. In zijn visie op de toekomst van AI moet Apple gebruik maken van zijn sterke associatie met gegevensprivacy, zijn positionering bij makers van inhoud en zijn vermogen om hoogwaardige gebruikerservaringen te bieden in het hele ecosysteem. Deze vormen de kern van de aanpak van Apple en zullen ook leidende principes blijven. 

Een duidelijk voordeel dat Apple heeft is de interoperabiliteit van zijn ecosysteem, dat onlangs sterk naar voren kwam in zijn 'Mac Does That'-programma. campagne, waarbij de vloeiendheid van het verplaatsen van taken tussen apparaten wordt benadrukt. Hardware-ecosystemen zijn niet uniek voor Apple en aankondigingen als Qualcomm's "Snapdragon Seamless" zijn niet uniek. laten zien dat andere spelers uit de sector hun focus op hen vergroten. Maar voorlopig ligt de kracht van Apple in de controle over silicium, hardware en software en de duidelijkheid die zijn gebruikers hebben op welke apparaten zullen samenwerken.

Elders heeft Apple positieve stappen gezet in het verbeteren van gaming-ondersteuning. Maar als het om gamen gaat, is Mac bezig met een inhaalslag. GPU's voor Windows-pc's beschikken al jaren over hardwareversnelde raytracing-mogelijkheden. Wat indrukwekkend is, is dat Apple dit allemaal heeft gedaan op één enkel stuk silicium waarvan de leverancier beweert dat het dezelfde prestaties kan bereiken met de helft van het vermogen vergeleken met de M1. 

Het probleem voor de gaming-ambities van Mac komt niet voort uit hardwarebeperkingen, maar uit platformeconomie. Er zijn niet genoeg gamers die Mac gebruiken, dus ontwikkelaars bouwen geen games voor Mac-gebruikers. Mac moet nog een grote gracht oversteken voordat gamers het op grote schaal gaan gebruiken. AI-toepassingen voor Mac hebben echter geen slotgracht maar een brug.