Redactie - 30 januari 2024

Cloud-migratie? Controleer je latency!

Als je op vakantie ben, dan zou je denken dat je wat langer moet wachten op je corporate applicaties. Maar dat hoeft niet meer. Bij de Grand Canyon heb ik via mijn telefoon en de hotel-WiFi prima respons gehad. Waarom? Omdat al onze applicaties gebouwd zijn voor de cloud.

Cloud-migratie? Controleer je latency! image

Latency? Het lijkt iets voor techneuten, maar het kan je cloud-migratie maken of breken. Latency is de afstand die netwerkverkeer moet afleggen tussen een werkplek of een telefoon en een server. Hoe groter de afstand, hoe efficiƫnter je het datatransport moet maken.

Een kleine vergelijking: als de bakker in jouw straat zit. kun je voor elk brood heen en weer lopen. Als je bakker aan de andere kant van de stad zit, gaat dat veel tijd kosten; als je bakker in Parijs zit, kun je beter een vrachtwagen stokbrood ineens laten komen.

Sterke groei latency

Hoe vertaalt zich dat vaak in latency: Als je naar de cloud verhuist binnen Nederland, dan wordt je latency 10-15 keer zo groot als in je eigen datacenter. Voor een latency-gevoelige applicatie betekent dat als je nu een seconde responstijd hebt, je in de cloud 10-15 seconden krijgt. Vind je dat acceptabel? En als je cloud-provider in het buitenland zit, dan is het verschil nog groter: voor Dublin wordt elke seconde een minuut.

Veel applicaties die nu gebruik worden, zijn gebouwd in een tijd dat werkplek en server in hetzelfde gebouw stonden. Toen waren de wachttijden op zijn minst acceptabel. Maar inmiddels is de afstand tussen werkplek en server steeds groter aan het worden. Waardoor veel applicaties steeds langzamer worden. Met wachttijden en productiviteitsverlies als gevolg.

Er zijn oplossingen met remote desktops en app streaming die wat verlichting geven. Dan wordt een virtuele werkplek dichtbij de server gezet, waardoor die lijntjes weer korter zijn. Niet elke applicatie is daar echter geschikt voor en de kosten kunnen snel oplopen.

Wat is aanvaardbaar

Zorg dus dat je applicaties geschikt zijn voor de omgeving waar ze in draaien. Controleer voor je naar de cloud migreert hoe jouw applicatie op hoge latency reageert. Bepaal op basis daarvan of het je waard is om een toepassing naar een cloud-omgeving te verhuizen, en zo ja: welke latency aanvaardbaar is.

Hugo van den Berg is algemeen directeur van Sciante.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024