Redactie - 19 april 2024

Bert Peters, LINKIT: ik maak me zorgen

Berichten van de afgelopen weken laten zien dat grote IT-speler Atos wankelt door ernstige financiële problemen en tegenvallende resultaten (verlies €3,4 miljard in 2023), zoals ook het laatste jaarverslag laat zien. Terwijl ik dit schrijf schijnt er door Franse investeerders een reddingsplan op poten te worden gezet.

Bert Peters, LINKIT: ik maak me zorgen image

Alle provincies en zo’n veertig Nederlandse gemeenten maken gebruik van de software e-Suite van deze leverancier en ook diverse overheidsdiensten zoals de SVB en Defensie leunen zwaar op de IT-partner. In Frankrijk is de rol van Atos nog prominenter; zo is het bedrijf onder meer belast met het databeheer en de IT-security van de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

Deuk voor vertrouwen

Zo nu en dan zijn er gniffelende geluiden in de markt te horen over de ontstane situatie. En heel eerlijk: dat was mijn primaire reactie ook. Maar dat duurde maar heel even. Want ik maak me zorgen dat het eventueel omvallen van Atos niet alleen een bedreiging is voor de continuïteit van haar klanten, maar ook om wat het doet met het sentiment in de markt richting andere IT-leveranciers.

Het vertrouwen van bedrijven en overheden in externe IT-leveranciers zal een flinke deuk oplopen. Bedrijven en overheden zijn de afgelopen decennia in steeds grotere mate afhankelijk geworden van IT en IT-ondersteuning. We kunnen niet meer zonder. En dat betekent dat vertrouwen in de IT-markt belangrijk is: men moet ervan op aan kunnen dat er wordt geleverd, vergelijkbaar met hoe burgers en bedrijven op de bankensector kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen liep een ernstige deuk op ten tijde van de bankencrisis. Het debacle wat zich nu afspeelt bij Atos draagt niet bij aan het vertrouwen in de IT-sector; integendeel. Gniffelen is dus niet gepast. We kunnen beter nadenken over hoe we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat IT betrouwbaar en betaalbaar blijft, we geen onnodige risico's nemen en we faire prijzen hanteren, waarmee we een gezond bedrijfsmodel borgen. Dat is niet altijd makkelijk met o.a. concurrentie uit lagelonenlanden. Maar het is wel essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering. De markt moet kunnen vertrouwen op een gezonde IT-sector.

Door: Bert Peters, LINKIT

Jarenlang was Bert Peters betrokken geweest bij bedrijfsorganisaties. Dat bracht hem op de wens om juist een bedrijf vanaf de grond op te bouwen. Gedreven door die ambitie richtte hij in 1998 LINKIT op en begon, vanuit zijn woonkamer, met de sourcing van eerstelijns- en tweedelijns helpdeskmedewerkers. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende, full-service IT-organisatie waarvoor ruim 1700 IT-professionals actief zijn in drie landen (Nederland, Duitsland en Zuid-Afrika). Peters is intussen niet meer actief in de directie van de organisatie, maar bekleed een rol als non-executive board member.