Redactie - 29 mei 2024

Huawei treedt toe tot de GenAI smartphone markt

Generatieve, AI-compatibele smartphones zijn in opkomst als de nieuwe groeimotor voor de smartphone-industrie. De volwassenheid van GenAI en de groeiende toepassingen ervan staan ​​op het punt de concurrerende smartphonemarkt te ontwrichten. Huawei richt zich op aspecten als besturingssystemen, grote taalmodellen en ecosysteemproductmogelijkheden en combineert deze met zijn full-stack AI-oplossingen om gedifferentieerde voordelen op te bouwen. Dit schrijft Canalys analist Toby Zhu in deze blog.

Huawei treedt toe tot de GenAI smartphone markt image

AI-smartphones zijn in opkomst als de nieuwe groeimotor in de smartphone-industrie. De volwassenheid van GenAI en de groeiende toepassingen ervan staan ​​op het punt de concurrerende smartphonemarkt te ontwrichten. Volgens de laatste voorspelling van Canalys zullen AI-compatibele smartphones in 2024 naar verwachting 9% van de totale verzendingen uitmaken, en snel stijgen tot 54% in 2028 (exclusief Apple). OEM’s van smartphones zullen het voortouw nemen bij de implementatie van GenAI-functies en -diensten op hun vlaggenschipapparaten en investeringen in AI-mogelijkheden stimuleren. Op het Chinese vasteland, dat beschikt over een groter aandeel high-end smartphones, zal de penetratiegraad van AI-compatibele smartphones naar verwachting aanzienlijk hoger liggen dan het mondiale gemiddelde.

In tegenstelling tot Samsung en andere Chinese spelers die proactiever zijn geweest in de marketing en branding van GenAI, behoorde Huawei niet tot de eerste leveranciers die de nadruk legden op GenAI-functies. Maar met de lancering van de Pura 70-serie op het Chinese vasteland en de daaropvolgende introductie van de AI-beeldwisserfunctie heeft Huawei officieel de GenAI-smartphonemarkt betreden. In het eerste kwartaal van 2024 heroverde Huawei de eerste plaats op de smartphonemarkt op het Chinese vasteland, dankzij de uitzonderlijke prestaties van de Mate 60-serie en opvouwbare telefoons . Huawei staat bekend om zijn langetermijninvesteringen in AI-onderzoek en succesvolle productimplementatie op zijn chips en smartphones, zelfs vóór 2019. Wat zijn de voordelen van Huawei op de GenAI-smartphonemarkt?

Een intern AI-native besturingssysteem

Op de Huawei Analyst Summit 2024 kondigde Huawei de lancering aan van zijn volgende generatie mobiele besturingssysteem, HarmonyOS NEXT, dat het eerste besturingssysteem zal zijn dat zich richt op GenAI-mogelijkheden. HarmonyOS NEXT zal ook het eerste besturingssysteem zijn dat niet compatibel is met Android-apps. De meeste reguliere apps op het vasteland van China zijn al compatibel met het nieuwe besturingssysteem of worden ontwikkeld. Het bedrijf is van plan zijn nieuwste vlaggenschip-smartphones in de tweede helft van het jaar op het vasteland van China te lanceren, en meer details zullen in juni op HDC worden onthuld. Er wordt verwacht dat HarmonyOS NEXT AI-mogelijkheden op systeemniveau zal bieden, waardoor het zich onderscheidt van de AI-functies op applicatieniveau. De Xiao Yi AI-aangedreven slimme assistent is gebaseerd op Huawei's interne PanguLM en zal van cruciaal belang zijn voor toegang tot apparaatmogelijkheden op systeemniveau. Huawei zal een grote voorsprong krijgen bij het optimaliseren van de inzet en het energieverbruik van AI-modellen op apparaten, evenals bij gepersonaliseerde en gedifferentieerde AI-diensten en AI-gebruikerservaringen op verschillende apparaten. HarmonyOS NEXT zal naar verwachting de dominantie van Android en iOS op de markt voor smartphonebesturingssystemen op het vasteland van China opschudden, met een herstel van het aantal Huawei-smartphoneverzendingen in de komende jaren. Huawei zal de penetratie van AI-diensten versnellen met de uitbreiding van HarmonyOS NEXT dankzij zijn merkkracht, vriendelijk ontwikkelaarsecosysteem en beleidsomgeving op zijn binnenlandse markt.

Generatieve AI-modelmogelijkheden van cloud tot edge

Hoewel Huawei misschien niet de eerste was die GenAI-modellen voor edge-apparaten implementeerde, wordt de PanguLM op grote schaal gebruikt in verschillende sectoren, waaronder meteorologie, financiën, netwerken en elektriciteit. Huawei beschikt al over sterke mogelijkheden voor modeltraining en gevolgtrekking. Ondanks de inherente verschillen tussen industriële en consumententoepassingen, behoudt Huawei sterke R&D-voordelen op het gebied van modeloptimalisatie, hybride implementatie tussen edge en cloud, en privacy- en beveiligingsbescherming.

De kracht van het ecosysteem bevordert differentiatie in AI-diensten

Huawei beschikt over een breed scala aan ecosysteemproducten. Volgens gegevens van Canalys verscheepte het bedrijf in 2023 voor elke honderd verkochte Huawei-smartphones ook 48 draagbare bands, 27 slimme persoonlijke audioapparaten, 23 tablets en 14 notebooks. De enorme gebruikersbasis van Huawei-apparaten op het vasteland van China zal Huawei in staat stellen een diepgaand inzicht in het gebruikersgedrag te ontwikkelen, waardoor het zeer gedifferentieerde en gepersonaliseerde native AI-diensten kan creëren in vergelijking met die van andere leveranciers. Bovendien zullen gebruikersinteracties met toekomstige AI-diensten waarschijnlijk verder reiken dan smartphones. Smartphone-leveranciers kunnen anticiperen op een nieuwe golf van hardware-vormfactorveranderingen, en robuuste ecosysteemmogelijkheden zullen hen helpen te reageren op trends in nieuwe AI-hardware of deze zelfs te stimuleren.

Vanuit het perspectief van eindapparaten zijn de kosten van ontwikkeling en implementatie een cruciale factor waarmee smartphoneleveranciers rekening moeten houden, evenals de duurzaamheid van hun bedrijfsmodellen. Smartphones en andere apparaten zijn slechts een onderdeel van Huawei’s bredere AI-strategie als aanbieder van ICT-infrastructuuroplossingen. Voortbouwend op zijn cloud-channel-edge-strategie breidt Huawei zijn inzet van AI-gerelateerde producten en oplossingen uit naar bedrijfssectoren, waaronder energie, servers, opslag, cloud, netwerken, grote modellen, hardwarechips en eindapparaten. Vanuit het perspectief van het bedrijfsmodel is het logisch dat Huawei een volledige reeks AI-capaciteiten opbouwt die het bedrijf in staat stellen op de lange termijn een grotere slotgracht op te bouwen, gezien de omvang van het bedrijf alleen al op het vasteland van China.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024