Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2025

Drones – Ogen, wapens en werkpaarden van de 21e eeuw

Technologische sprongen ontstaan vaak uit noodzaak. De oorlog in Oekraïne bewijst dat opnieuw. Wat begon met hobbydrones en geïmproviseerde verkenningsvluchten is uitgegroeid tot een complex ecosysteem van autonome wapenplatforms. Drones opereren nu in de lucht, op het land en op én onder water. Aangedreven door kunstmatige intelligentie, onafhankelijk van GPS, zijn ze in staat zelfstandig doelen te detecteren, vijandelijke systemen te ontwijken en raketten af te vuren. Ze bepalen inmiddels het ritme van het moderne slagveld. Het is een disruptie van formaat: drones zijn volgens schattingen verantwoordelijk voor meer dan twee derde van de slachtoffers aan het front. Een verschuiving die de militaire doctrines van de 20e eeuw fundamenteel op z’n kop zet.

Drones – Ogen, wapens en werkpaarden van de 21e eeuw image

Van waarnemer tot aanvaller

In korte tijd zijn drones geëvolueerd van observatie-instrumenten tot zelfstandige aanvalssystemen. Oekraïense drones worden inmiddels uitgerust met granaatwerpers en er circuleren beelden van zeedrones die helikopters of straaljagers zouden hebben uitgeschakeld. Dat is bijzonder, want het afvuren van een raket vereist nauwkeurige positiebepaling en helling – een taak die eerder was voorbehouden aan grote (bemande) platformen.

Daarnaast verrichten drones logistieke taken: munitietransport, voedselvoorziening of evacuatie van gewonden – allemaal zonder risico voor menselijk leven. De schaalbaarheid is indrukwekkend. Wat eerst tonnen kostte, wordt nu seriematig gebouwd voor duizenden euro’s. De drone als zelflerend, goedkoop en vervangbaar platform is een feit.

Niet alleen als wapen, maar ook als zintuig is de drone essentieel geworden. Ze vergroten het situationeel bewustzijn – situational awareness – een concept dat ik vaker heb belicht in het kader van datagedreven besluitvorming. Op het slagveld is dat inzicht letterlijk van levensbelang.

Ook onder het wateroppervlak

Onderwaterdrones zijn niet nieuw – al sinds de jaren ’50 worden ze gebruikt voor oceaanonderzoek. Wat wel nieuw is, is hun autonomie en slagkracht. Door betere batterijen kunnen ze weken tot een maand onder water blijven. Militaire modellen die recent in gebruik zijn genomen, hebben een actieradius tot 2000 kilometer en kunnen 5000 kg aan explosieven of torpedo’s vervoeren.

Ze vormen een soort ‘onderwatergordijn’: een sensorisch en offensief netwerk dat kustlijnen bewaakt en vijandelijke bewegingen detecteert. Dat gordijnconcept kennen we ook uit de lucht: zwermen drones die, gecoördineerd als een collectieve entiteit, tot 400.000 kogels per minuut kunnen afvuren. Denk aan een vliegende ‘goalkeeper’, zoals op marineschepen, maar dan mobiel en zelfsturend.

Nieuwe defensieve strategieën

Innovatie roept altijd tegenmaatregelen op. Zo ontstond ook de behoefte aan ‘counter-drone’ technologie. Israël was met de Iron Dome een pionier: een lasergebaseerd systeem dat met geconcentreerde energiepulsen, objecten in de lucht vernietigt. Andere systemen werken met elektromagnetische pulsen die drones elektronisch uitschakelen.

Er zijn cybergebaseerde hack-systemen die via radio-overname de controle van een drone kunnen overnemen. Daarnaast zijn er ‘vangtechnieken’: netten die drones in de lucht vangen, afgeschoten vanaf de grond of via drones uitgeworpen. Voor sommige toepassingen – zoals boven mensenmassa’s – is het essentieel dat drones niet neerstorten, maar veilig worden ‘gevangen’ en vervolgens worden afgevoerd.

De Nederlandse politie testte in 2016 al adelaars om (kleinere) drones uit de lucht te halen. Er zijn zelfs experimenten gedaan met duiven als ‘biologische detectiesystemen’: door hun gehoor, zicht en oriëntatievermogen kunnen ze drones signaleren en langdurig volgen – net als de postduif in de Eerste Wereldoorlog, maar dan omgekeerd ingezet. En duiven kunnen getraind worden om zelf als kamikazepiloot een drone aan te vallen.

Drones in het burgerlijk domein

Wat militair begint, vindt snel zijn weg naar civiele toepassingen. Drones worden al langer gebruikt in landbouw, logistiek en cartografie, maar dankzij AI, sterk verbeterde camera’s en langere vliegtijden breekt nu een nieuwe fase aan. Ze voeren zelfstandig zoek- en reddingsacties uit, detecteren bosbranden, volgen verdachte voertuigen en leveren realtime situatierapportages voor hulpdiensten. Op de prairies zijn het de nieuwe cowboys die zelfs kuddes kunnen bewaken en leiden.

Nieuwe modellen, recent in Europa geïntroduceerd, kunnen volledig autonoom opereren. Ze monitoren gewassen in precisielandbouw, inspecteren bruggen of windmolens en vliegen langs pijpleidingen om lekken te detecteren. Drones worden daarmee een verlengstuk van menselijke waarneming – met snelheid, objectiviteit en uithoudingsvermogen als troef.

Juridisch luchtruim

Met die snelle opmars groeit ook de behoefte aan duidelijke regelgeving. De Europese Commissie werkt aan een aangescherpt wettelijk kader, dat medio 2025 in werking moet treden. Belangrijke onderwerpen daarin zijn registratieplicht, maximale vlieghoogtes, cameragebruik en dataverzameling.

In Nederland speelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een actieve rol. Sinds begin 2025 worden dronedetectiesystemen ingezet rondom gevoelige locaties zoals luchthavens, overheidsgebouwen en havengebieden. Deze systemen helpen bij toezicht, maar verschaffen ook waardevolle data over vlieggedrag en naleving. Want veiligheid begint bij zicht op wie zich in het luchtruim beweegt.

De drone als digitale infrastructuur

Wat ooit begon als speelgoed, is uitgegroeid tot kritieke infrastructuur. Drones bezorgen medicijnen, monitoren verkeersdrukte, ondersteunen brandweer en politie met realtime beelden en vormen in slimme steden een ‘digitale huid’. Met 8K-camera’s leveren ze bioscoopwaardige beelden voor rampenbestrijding, milieubewaking en stadsplanning.

In stedelijke ecosystemen worden drones verbonden met verkeerssystemen, hulpdiensten en dataplatforms. Ze worden de ogen en oren van onze samenleving – altijd waakzaam, nooit moe, altijd verbonden. 2025 zou wel eens een kanteljaar kunnen zijn voor autonome systemen. De drone is niet langer een vliegende camera of speeltje, maar een zintuiglijke, lerende entiteit. In plaats van passieve sensoren worden drones actieve actoren in besluitvorming, infrastructuurbeheer en veiligheid. Van het slagveld tot het stadsveld: de drone is hier om te blijven.

Door: Hans Timmerman (foto)

EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Portland Europe BW+BN tm 22-05-2025