Redactie - 29 april 2011

Digitale loonstrook vervangt papieren versie

Elke maand ontvangen de meeste mensen op een vaste dag in de maand een loonstrook van hun werkgever. Hoeveel papier en kosten zouden er wel niet bespaard kunnen worden door de loonstroken op een andere manier aan te bieden? En kan dit in deze tijd van vele technologische ontwikkelingen niet anders worden aangepakt?

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het overstappen op digitale loonstroken. Dit kan via email, maar om privacy en veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen kan dit ook via een online portal. De medewerkers hebben dan via een speciaal ingerichte, beveiligde portal toegang tot de digitale loonstroken. Op deze manier kunnen zij zelf de eigen loonstroken via internet bekijken, printen en in PDF-formaat opslaan. Medewerkers hoeven zo voor een extra uitdraai van een loonstrook of jaaropgave ook niet meer langs de salarisadministratie.

Omdat loonstroken zo niet meer op papier verwerkt hoeven te worden, scheelt dit een hoop print- en portokosten voor de werkgever. Ook is het voor zowel de werkgever als werknemer sneller en gemakkelijker. De werknemer is voor de ontvangst niet meer afhankelijk van de post die op tijd bezorgd wordt en de werkgever kan op zijn kosten besparen. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld 1.000 werknemers in dienst heeft, is zij op dit moment voor het versturen van de loonstroken meer dan €5.500 per jaar kwijt. En hierbij is dan alleen nog maar gekeken naar de portokosten. Wanneer daar ook de arbeidsuren, papier- en printkosten bij worden opgeteld, dan kan een organisatie dus flink besparen door te kiezen voor digitale loonstroken. Naast het besparen op kosten is het online aanbieden van loonstroken natuurlijk ook beter voor het milieu en past het helemaal bij de moderne manier van werken.

Op dit moment zijn al veel organisaties overgestapt op de digitale loonstrook. Naar mijn mening zal over een aantal jaren het grootste gedeelte van de loonstroken alleen nog maar digitaal worden aangeboden. Het biedt voor werkgevers en werknemers te veel voordelen om deze ontwikkeling te negeren. Over een aantal jaar zullen we zijn vergeten dat we onze loonstrook ooit per post ontvingen!

Hans Malestein, Solution Delivery Manager bij NorthgateArinso Nederland

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14