Redactie - 30 oktober 2015

Visie: Wearables maken hun entree in het bedrijfsnetwerk. Bent u voorbereid?

In 1989 werd Marty Mcfly, het hoofdpersonage van de film Back to the Future, naar de toekomst getransporteerd. Naar 2015 wel te verstaan: een wereld van vliegende auto’s, hoverboards en smartwatches. 26 jaar nadat de film uitkwam heeft de wereld nog altijd niet het stadium van vliegende auto’s bereikt. Draadloze technologie staat echter wel op het punt om op grote schaal door te breken dankzij de introductie van de Apple Watch. En de markt voor smartwatches was al dicht bezaaid met concurrenten als de Samsung Gear Fit, Microsoft Band en Moto 360. Gaby Kroet, countrymanager bij Aerohive, zet de voor- en nadelen van die wearables (slimme draagbare apparaten) op een rij.

 

Wearables in actie

Het gebruik van wearables raakt in diverse sectoren in een stroomversnelling. De gezondheidszorg is daar een goed voorbeeld van. Michael J. Fox, de hoofdrolspeler in Back to the Future, maakte kort geleden bekend dat zijn Michael J. Fox Foundation patiënten met de ziekte van Parkinson van wearables gaat voorzien waarmee hun toestand in real time kan worden bewaakt. Artsen van het ziekenhuis Florida Hospital Celebration Health pleiten eveneens voor de inzet van draagbare technologie. Zorgverleners houden daarmee meer tijd over voor het verlenen van patiëntzorg. Door patiënten en artsen slimme apparaten te laten dragen, kunnen ziekenhuizen precies bijhouden hoeveel zorg elke patiënt vereist. Dit maakt het makkelijker om iedereen de zorg te bieden die nodig is.

 

BYOP: Bring Your Own Problems

Wearables hebben ook tal van voordelen te bieden voor bedrijven. Het betekent niet alleen dat werknemers op hun smartwatch kunnen aflezen of er nieuwe e-mailberichten zijn binnengekomen. Draagbare technologie zal werkgevers ook in staat stellen om de productiviteit van het personeel tot in het detail te analyseren en trends en bottlenecks in de prestaties te signaleren.

Draadloze technologie zal natuurlijk ook nieuwe problemen met zich meebrengen voor bedrijven die reeds worstelen met het toenemende gebruik van persoonlijke mobiele apparaten van het personeel voor werkdoeleinden. Organisaties hebben er moeite mee om beperkingen op te leggen ten aanzien van de apparaten die werknemers en gasten naar de werkplek meenemen. Ze zouden er verstandig aan doel om hun strategieën voor het waarborgen van de integriteit en beveiliging van hun bedrijfsgegevens onder de loep te nemen en optimaliseren. ICT-managers staan daarnaast voor de opgave om diverse gebruikers zoals gastenen werknemers de flexibiliteit te bieden om gebruik te maken van uiteenlopende apparaten, of die nu het eigendom vormen van hun werkgever of deel uitmaken van de trend van Bring Your Own Device (BYOD).

 

Zorg ervoor dat uw onderneming goed is voorbereid

Mobiele technologie zal zich verder blijven ontwikkelen en nieuwe vormen aannemen. Het aantal apparaten en applicaties die daarop draaien zal exponentieel groeien. Bedrijven die zich op willen maken voor de wearable-revolutie moeten zorgen voor kwalitatief hoogwaardige connectiviteit voor het verbinden van alle apparaten en een servicebewust netwerk waarvan de capaciteit zowel omhoog als omlaag kan worden geschaald.

Zolang beheerders het overzicht behouden op de apparaten die een verbinding met het netwerk maken en waarvoor die worden gebruikt, zijn zij in staat om de potentiële gevolgen van de wearable-trend op te vangen. Zodra deze mate van controle is gerealiseerd, kunnen bedrijven beginnen met het verkennen van het werkelijke potentieel van draagbare technologie en profiteren van de talloze en nu nog vaak onvermoede toepassingsmogelijkheden.

Gaby Kroet, Aerohive

 

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
Netgear banner liggend start week 14