Redactie - 30 juni 2016

‘Wij geven vrijheid bij architectuur opslag’

‘Wij geven vrijheid bij architectuur opslag’ image

SUSE presenteerde drie jaar geleden zijn Enterprise Storage systeem, gebaseerd op Ceph. Inmiddels is de programmatuur als tweede versie uitgebracht en draait zij in productieomgevingen, zegt Marijn de Vos trots. Hij is Country Manager Benelux bij SUSE. We doorlopen met hem de ontwikkelingen bij het bedrijf.

SUSE Enterprise Storage
Ceph is een schaalbaar software-defined storage systeem dat op commodity hardware draait en Object-, Block- en Filesysteem opslag levert in één zelfsturend en corrigerend platform, zonder single-point-of-failure. SUSE heeft deze eigenschappen verder verfijnt en naadloos aangesloten op zijn besturingssysteem SUSE Linux Enterprise Server (SLES) dat onlangs een service pack op de twaalfde editie heeft gekregen. De schaalbaarheid van Enterprise Storage (van een terabyte tot meervoudig petabyte opslagnetwerk) en de relatief lage kosten zijn voor organisaties volgens De Vos vaak redenen om met het product aan de slag te gaan. Maar ook de vrijheid om het opslagsysteem (verdeeld over on premise en cloud) geheel naar eigen wensen in te richten. “We hebben dit jaar de iSCSI initiator gelanceerd, waardoor je ook kunt koppelen aan een Windows-omgeving; niet meer alleen een Linux-platform. Dat geeft ons een unieke positie in de opslagmarkt.”

 “Wij zijn in gesprek met een aantal partners die veel weten over proprietary opslagsystemen, maar nog onbekend zijn met  software defined storage op basis van open source technologie. Dat is van oudsher een andere wereld. Wij hebben overigens zelf ook geïnvesteerd in kennis en speciaal voor storage mensen in dienst genomen”, licht De Vos toe.

Ontwikkelaars gezocht
SUSE groeit. Dat  hangt volgens De Vos nadrukkelijk samen met de overname van de Attachmate Group door Micro Focus, nu anderhalf jaar geleden.  Ook onder Micro Focus heeft SUSE een zelfstandige positie en Micro Focus investeert in SUSE. Er is dan ook behoefte aan meer ontwikkelaars. “Voor alle SUSE oplossingen zijn mensen nodig, voor de hele breedte van ons portfolio”, meldt De Vos. “Voor SUSE Linux Enterprise Server, voor SUSE Enterprise Storage, maar ook voor SUSE OpenStack Cloud. We hebben ook vacatures op het gebied van sales en support. Voor België zoeken we momenteel naar een pre-sales engineer.We groeien nog steeds; niet alleen in omvang maar ook met ons portfolio.”

Nieuwe partnerstrategie
De zelfstandige positie van SUSE heeft ook gevolgen voor de partnerstrategie. Moest die voorheen passen binnen die van de Attachmate Group, nu gaat SUSE werken aan een geheel eigen programma. “Dat betekent dat we veel meer focus kunnen leggen op de relatie met onze partners. De tweede helft van dit jaar gaan we het programma uitrollen. Daarbij richten we ons eerst op onze bestaande partners. Die willen we goed bedienen.”

Nieuwe partners zoekt SUSE vooral op het gebied van storage. “We voeren al diverse gesprekken”, geeft De Vos aan.

Rolling updates
SUSE timmert ook al een aantal jaren aan de weg met SUSE OpenStack Cloud. De belangstelling is er, zo vertelt De Vos, maar de adoptie bevindt zich nog in het beginstadium. “De technische mensen beproeven de mogelijkheden en brengen het product langzaam over naar de productie-omgeving. Onze toegevoegde waarde hier ligt vooral in het helpen bij de installatie en bij het up to date houden van de omgeving. Dat gebeurt nu nog veelal handmatig, maar vanaf Cloud 6 werken we met rolling updates.”

Het voordeel van rolling updates (of continuous delivery) is dat het systeem vaker wordt aangepast. Bovendien zal de software meer geautomatiseerd ‘in een hogere versnelling’ gaan.

Containers
Ook de toepassing van software containers zit in Nederland in het beginstadium. De technici snuffelen eraan en doen zo ervaring op. “Maar elke klant kijkt er wel naar”, weet De Vos. “Het is de volgende stap in de consolidatie van de hybride omgeving en een vereenvoudiging van het ontwikkelproces voor dergelijke gemengde platformen. Het voordeel van het werken met containers is dat je snel nieuwe applicaties kunt bouwen, verspreiden en beheren. In het software defined datacenter kunnen we Docker gebruiken om sneller IT-diensten te ontwikkelen voor de gevarieerde platformen die we tegenwoordig nu eenmaal hebben.”

SUSE werkt nauw samen met Docker; SLES 12 heeft Docker standaard aan boord. Deze methode met containers wordt vaak in een DevOps-omgeving toegepast, omdat zij minder overhead met zich meebrengt dan een virtual machine.

SUSECon 16 Congres in Washington D.C.
Wie echt het naadje van de kous wil weten, zo benadrukt De Vos, is welkom op SUSECon 16. Deze gebruikersconferentie (die afgelopen jaar voor het eerst in Europa – Amsterdam – plaatsvond) vindt dit jaar plaats in Washington D.C. van 7 tot en met 11 november.

Daar komen alle  SUSE-producten aan bod. Veel aandacht is er voor gebruikers die vertellen over hun ervaringen.  Lees hier meer! 

Door: Teus Molenaar 

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
ALSO CTV BW 06-06-2023 t/m 15-06-2023