Redactie - 18 september 2018

Nutanix wil CIO’s ultieme vrijheid geven

Nutanix wil CIO’s ultieme vrijheid geven image

Wie Nutanix zegt, zegt vaak al snel ‘hyper converged’. Maar in het enthousiaste verhaal van Patrick van de Werken (Senior Regional Director Northern Europe) komt dat begrip bijna niet voor. Zijn verklaring daarvoor is helder: Nutanix is inmiddels veel meer dan dat. Hyper converged zorgt voor het fundament, maar het geven van meer vrijheid aan CIO’s is het uiteindelijke doel.

Van de Werken ziet CIO’s vaak worstelen. “Ze zijn bezig met het adopteren van een cloudstrategie, maar komen terug van de gedachte dat alles naar de cloud moet. Voor kritische of zware applicaties die direct een bijdrage leveren aan de business moet je je echt afvragen of on premise niet beter is. Bij dat soort afwegingen gaat het om aspecten als kosten, compliancy, SLA’s, security, maar vooral ook om het bezit van en de controle op data.”

“We merken vaak dat het CIO’s eigenlijk niet uitmaakt of iets in de cloud of on premise draait, als ze maar vrijheid hebben”, vervolgt hij zijn verhaal. “En dus zie je verschillende hybride modellen ontstaan. Naast de diensten van de grote cloudleveranciers is er een vraag naar datacenters op locatie die vergelijkbare functionaliteiten en voordelen hebben als de public cloud. Daar zorgen wij voor met onze Enterprise Cloud propositie. Wij helpen CIO’s op die manier met de digitale transformatie door ze ultieme vrijheid geven.”

Onzichtbaar

Van de Werken spreekt over het ‘onzichtbaar maken van de infrastructuur, de virtualisatie en de cloudomgeving’. “Zoals je ’s ochtends het licht aanzet zonder dat je erover nadenkt welke processen daarbij komen kijken. Een CIO denkt na over de applicaties, maar niet meer over de techniek die erachter zit. Enterprise Cloud zorgt voor de juiste mix van infrastructuur en applicaties, op een schaalbare manier. Alles zodat organisaties zich kunnen focussen op hun groei of het maken van een digitale transformatie.”

Simplificatie

Hij neemt het klantverhaal van Sligro als voorbeeld. “De retail is een branche die kosten gedreven is. Het is cruciaal om ten opzichte van concurrenten voordelen te behalen. Dat heeft Sligro gedaan door heel duidelijk te kiezen voor innovatie in het IT-landschap. Ze hadden een 3-tier architectuur, waarvoor veel mensen nodig waren om die up and running te houden. Nu hebben ze, via ons, gekozen voor een simplificatie, met onze hyper converged infrastructuur als bouwsteen. De mensen die voorheen bezig waren met het in de lucht houden van de omgeving, kunnen zich nu richten op het leveren van een meerwaarde aan de business, bijvoorbeeld door applicaties te ontwikkelen.”

Ook willen CIO’s de complexiteit rond de cloud reduceren, legt Van de Werken uit. Hij spreekt over een single pane of glass. “Eén dashboard waarop alles staat dat met de infrastructuur te maken heeft. Er zijn natuurlijk veel grote bedrijven die meerdere cloud-initiatieven hebben, met daarnaast ook nog eens een on premise datacenter. Wij brengen dat bij elkaar en zorgen ook op die manier voor versimpeling.”

Hyper converged

De term ‘hyper converged’ valt in het verhaal van Van de Werken bijna niet. Dat was vijf jaar geleden, toen hij als eerste persoon werd aangenomen om Nutanix in Noord-Europa in de markt te zetten, wel anders. “Toen hadden we het daar continu over. We werden uitgelachen en veel mensen dachten dat het wel over zou waaien. Ons fundament is hyper converged, daar is alles op gebouwd, maar de reis richting Enterprise Cloud zat toen al in het achterhoofd. Het doel was om een on premise datacenter te kunnen ondersteunen en klanten te kunnen helpen richting een hybride cloud. Dat is wat we nu doen.”

Groei

Die strategie bevalt prima. Nutanix groeit extreem snel in alle opzichten en wordt door Gartner als de duidelijke leider gezien in het kwadrant van hyperconverged infrastructure. “En we hebben daarnaast een NPS (Net Promotor Score, red.) die tussen de 90 en 92 zit, wat in deze industrie heel bijzonder is”, zegt Van de Werken trots. “Die score is veelzeggend en belangrijk, want CIO’s willen geholpen worden als er bepaalde issues zijn. We horen ook vaak dat de ene CIO ons bij de andere CIO om die reden aanbeveelt. Dat verklaart voor een deel onze groei. We hebben nu wereldwijd bijna 10.000 klanten, verspreid over 145 landen. Voor een organisatie die pas vijf jaar echt in de markt staat, zijn dat natuurlijk prachtige getallen.”

Hele piramide

Die bijna 10.000 bedrijven zijn een divers gezelschap, zowel qua grootte als qua branches waarin ze actief zijn. Nutanix heeft de ambitie om ‘Global 2000’ bedrijven aan te trekken en dat lukt goed. “Inmiddels hebben we ongeveer 650 organisaties uit die lijst als klant. Maar we bedienen bijna de hele piramide. Voor een MKB-bedrijf vanaf over het algemeen 100 werkplekken kunnen we ook veel betekenen.”

Zowel de publieke als de private sector zijn belangrijk voor Nutanix. “In de publieke sector hebben we salesteams rondlopen die zich richten op healthcare, educatie en lokale en centrale overheid. En in de private sector hebben we succes bij onder andere banken en verzekeraars en in de retail, maar ook in heel andere sectoren. Zo zien ook managed service providers dat dit de toekomst is. Zij hoeven nu niet meer vijf jaar aan storage in hun datacenter te verzorgen, maar kopen voor een nieuwe klant nu een klein stukje bij ons in. En als die klant verder wil groeien, komt er weer een klein stukje bij. Die schaalbaarheid is uiteindelijk heel interessant voor de eindklant.”

Momentum

Toen Van de Werken vijf jaar geleden werd gevraagd om de kar voor Nutanix in Noord-Europa te gaan trekken, keek hij natuurlijk kritisch naar het bedrijf. “Ik heb een achtergrond in het begeleiden van Amerikaanse start-ups in Europa. Toen ik voor Nutanix gevraagd werd constateerde ik dat het momentum in de markt goed was. Ik zag CIO’s worstelen met SLA’s, compliancy en security. De markt was klaar voor een nieuwe technologie die voor efficiëntie zorgt rond de cloud. En ik zag ook dat de juiste mensen achter de organisatie stonden. Maar als ik bedenk hoe we vijf jaar geleden begonnen en waar we nu staan, dan overtreft het mijn stoutste dromen.”

Cloudian BW - week 11/12-2023 SLTN Vierkant
Progress Communications BN start week 17 tm 19