Redactie - 19 oktober 2018

Docker ziet het bedrijfsleven kiezen voor containers

Docker ziet het bedrijfsleven kiezen voor containers image

Het grootste dier ter wereld, de walvis, vormt het logo van Docker. Het bedrijf zelf gaat qua grootte ook aardig die kant op. Containertechnologie verovert het bedrijfsleven en Docker staat vooraan in de rij. Sandor Klein maakt in zijn rol als vice-president EMEA ondertussen veel vlieguren. Hij vertelt over de positie en de plannen van zijn bedrijf.

Sinds Steve Singh vorig jaar het roer als CEO overnam heeft Docker volgens Klein flinke stappen voorwaarts gezet. “Singh komt van SAP en daarvoor had hij een succesvol eigen bedrijf: Concur. We zijn onder hem zakelijk een stuk sterker geworden. Met een goede businesspropositie, nog betere producten en veel aandacht voor support. Want bij een enterprise product hoort enterprise support. We doen daardoor steeds meer grote trajecten.”

Containertechnologie
Eerst even een paar jaar terug in de tijd. De oprichter van Docker, Solomon Hykes, standaardiseerde containertechnologie op zo’n sterke manier dat je in de IT niet over containers kunt spreken zonder de naam Docker te noemen. Door gestandaardiseerde containers werken applicaties hetzelfde op verschillende platformen - in de cloud en on premise - en kunnen ze eenvoudig heen en weer worden verschoven. Hykes maakte van Docker een open-source-project, waardoor er een grote community rondom Docker ontstond.

Die community en het open-source-platform zijn nog steeds belangrijk voor Docker, maar tegelijkertijd heeft het bedrijf als doel om organisaties enthousiast te krijgen voor de Docker Enterprise Edition. Dit, vorig jaar gelanceerde, platform is met name bedoeld voor grote bedrijven en biedt hen een veilige manier om containertechnologie toe te passen. “Bedrijven die in de beginjaren al voor ons kozen, zetten vaak zelf een totaaloplossing op basis van open-source-tools in elkaar. Onze nieuwe klanten willen meestal een bestaand platform.”

Applicaties moderniseren
“Je ziet dat de Enterprise Edition gebruikt wordt voor allerlei projecten”, vervolgt Klein. “Bedrijven die nieuwe microservices applicaties ontwikkelen, bijvoorbeeld. Dat gebeurt dan op basis van containertechnologie. Maar wat we de laatste tijd opvallend vaak zien is dat verouderde applicaties met hulp van onze techniek worden gemoderniseerd. Oude Windows-applicaties bijvoorbeeld. Die kun je, als je ze in containers zet, gewoon weer overal laten draaien. Zolang er maar een Docker runtime beschikbaar is. Dat kan in elke cloud en op elke server. De applicatie reageert altijd hetzelfde. En dat is, zeker voor grote bedrijven, heel interessant.”

Ook veel softwareontwikkelaars, onder andere in de FinTech, gebruiken Docker, vertelt Klein. “Het is voor hen een platform om hun eigen applicaties weg te zetten. We hebben met die bedrijven OEM-overeenkomsten.”

Factor acht
Wereldwijd presteert Docker sterk. Vooral in EMEA, de regio van Klein, gaat het hard. “In EMEA zijn we het afgelopen jaar met factor acht gegroeid”, vertelt hij. “We hebben veel nieuwe kantoren: in Cambridge, Londen, Frankfurt, Parijs, maar ook in Singapore van waaruit we Azië gaan bestrijken. Er werken nu 150 mensen in EMEA, tegenover 50 vorig jaar en 8 het jaar daarvoor.”

Geen lock-in
De kracht van Docker zit volgens Klein in de vrijheid die het gebruikers biedt. “Docker draait overal op, er is geen vendor lock-in. In de cloud bij Amazon of Azure, of op een on premise omgeving: het maakt ons niets uit. Bij andere platformen is dit minder het geval en dat is waarom veel mensen voor Docker kiezen. Het past bij de IT van vandaag de dag. Veel bedrijven hebben een multi-cloud-omgeving, bijna nergens wordt volledig voor de cloud gekozen. Bedrijven hebben vaak nog een eigen infrastructuur, vanwege security of regelgeving. In dat soort omgevingen zijn we sterk. Als het in een container van een Docker-formaat staat, kun je het overal op dezelfde manier draaien. Je bent nergens van afhankelijk.”

Klein spreekt over een verschuiving. “Uit mijn tijd bij Red Hat ken ik de verschuiving van Unix naar Linux. En daarna zag ik VMware opkomen en daarmee de verschuiving van fysieke naar virtuele servers. En die virtuele servers verschuiven nu op dezelfde manier naar containers.”

Bekendheid
Precies een jaar geleden vertelde Roald Ruchti, verantwoordelijk voor de Benelux en de Nordics, in dit magazine over de grote ambities van Docker. Qua groei worden die doelstellingen duidelijk gehaald. Ruchti zei toen ook dat Docker weliswaar bekend is, maar dat maar ongeveer vijf tot tien procent van de bedrijven echt weet wat containertechnologie is en hoe ze dat kunnen toepassen. “Dat zien we nu echt veranderen”, zegt Klein. “Onder andere omdat vendoren als IBM, Microsoft en Amazon de open-source-oplossing van ons binnen hun eigen oplossingen gebruiken. Maar tegelijkertijd wordt ook onze Enterprise Edition door steeds meer grote organisaties opgepikt.”

Ondersteuning
Die Enterprise Edition van Docker bevat sinds vorig jaar volledige ondersteuning van Kubernetes. “Soms hoor je mensen zeggen dat Kubernetes het nieuwe Docker is. Dat is een misvatting. Je hebt een oplossing zoals Kubernetes nodig om Docker-containers te orkestreren. En daarom hebben we het in de Docker Enterprise Edition geïntegreerd. Onze eigen orchestrator, Swarm, zit ook nog gewoon in de oplossing. Gebruikers hebben dus de keuze. Daardoor heb je met de Enterprise Edition echt een compleet end-to-end platform tot je beschikking.”

Docker werkt sinds kort ook samen met de distributeur Amaziq. “Zij focussen zich helemaal op DevOps en verzorgen, namens ons, trainingen in heel Europa.” Want Docker is bij uitstek een oplossing die zich leent voor DevOps. “Aan de ene kant heb je de ontwikkeltools, aan de andere kant de managementlaag, operations dus. Als je het goed aanpakt kun je daarmee snel en agile werken.”

Toekomst
Voor de toekomst zet Docker onder andere in op IoT en Edge computing. “Op onze roadmap staat de lancering van een lichte, maar veilige variant van de Docker runtime. Die kun je dan op kleine servers in bijvoorbeeld olievelden, supermarkten of auto’s zetten. Daarmee kunnen applicaties ook in containers worden gezet voor IoT-doeleinden.”

Op Dockercon in Barcelona, van 3 tot 5 december, wordt meer duidelijk over de toekomstplannen van Docker. “Dan komen er leuke aankondigingen. En bovendien gaan klanten als Bosch, Société Général en Capgemeni daar iets zeggen over hoe Docker bij hen in praktijk tot een succes heeft geleid. Want daar gaat het uiteindelijk om.”

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure DIL Dutch IT Leaders Linkedin
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023