Redactie - 31 maart 2021

Veeam geeft ransomware geen kans

Veeam geeft ransomware geen kans image

Bedrijven denken als consumenten: handelingen moeten snel kunnen gebeuren en zonder gedoe. “Medewerkers zien dat ze thuis van alles kunnen, en willen dat ook op kantoor. Wij zorgen ervoor dat ze dat veilig kunnen doen”, zegt Lloyd Hopper, Senior Director Technical Sales bij Veeam Benelux. Zo zit in Veeam Backup & Replication v11 van alles om ransomware en dataverlies te elimineren.

Hopper ziet in de markt dat ransomware tegenwoordig ‘echt wel een onderwerp is’. De bewustwording groeit. “En organisaties zien dat ze de bescherming van data serieus moeten nemen. De weg van de minste weerstand wordt afgestraft. Er is veel belangstelling voor onze proposities op het vlak van Continious Data Protection (CDP) en immutability tegen ransomware. Wij beschermen virtuele, fysieke, cloud- en enterprise-workloads. We werken met virtuele archieven, geharde repositories en zorgen voor een verzekerd herstel na een eventueel incident; daar kun je van uitgaan met V11”, zegt Hopper.

Punt is wel dat een organisatie moet weten over welke kritische data zij beschikt. Je kunt niet alles de hoogste bescherming bieden; het is fysiek onmogelijk om binnen een gewenste korte tijd alles weer te herstellen. Los van het feit dat zoiets flink in de papieren gaat lopen.

“Bij redelijk veel organisaties zien we dat er nog onvoldoende onderscheid wordt gemaakt tussen kritische data en minder kritische data. Dat is overigens niet alleen van belang om de data te beschermen, maar je moet het ook weten om de waarde van een onderneming te kunnen bepalen. In het geval van acquisities moet je over die kennis beschikken. Overigens zijn onze partners en klanten wel in staat om in gesprek met een bedrijf te helpen bij het bepalen van de kritische data.”

TCO
Die partners gebruiken bijvoorbeeld Veeam One, onderdeel van de Veeam Availability Suite. De software zorgt voor diepgaande, intelligente monitoring, rapportage en automatisering via interactieve tools en intelligent leren. “Daarmee kunnen partners achterhalen waar de data zijn en of ze compliant zijn. Dat moet je weten om te bepalen of de data kritisch zijn voor de bedrijfsvoering. Uiteindelijk moet een organisatie zelf daar een oordeel over vellen, maar wij kunnen wel helpen. Het gaat dan om onze partners die een bepaald niveau van certificering hebben.”

Hopper vertelt dat Veeam er alles aan doet om een vendor lock-in te voorkomen. “Wij bieden open oplossingen; we willen niemand een bepaalde kant op dwingen. Onze ransomware beveiliging houdt back-ups veilig met onveranderlijke, geharde Linux-repositories die voldoen aan SEC, FINRA en CFTC reguleringen en voorkomt daarmee encryptie door ransomware of onbedoelde of opzettelijke verwijdering, gebaseerd op general-purpose-servers, dus zonder enige hardware lock-in.””

Daarbij heeft Veeam oog voor de Total Cost of Ownership (TCO) van het beheer van het IT-landschap. “Wij denken met onze klanten mee om slim om te gaan met hun data. Je moet ze op zo’n manier opslaan en beveiligen die zinvol is voor de bedrijfsvoering en tegelijkertijd de minste kosten met zich meebrengt. Wij hebben ook migratietools om ervoor te zorgen dat je data kunt brengen naar de meest gewenste plek.”

Meer doen
“Het is voor organisaties belangrijk om een back-up & recovery systeem binnen een multicloud-omgeving te hebben die geen downtime met zich meebrengt en dataverlies tegengaat. Daar besteden wij veel aandacht aan.”

Hopper vertelt dat Veeams partners ook kunnen bijdragen aan het nuttig inzetten van data binnen de bedrijfsvoering. “Ons motto is: doe meer met je data. Ook al zitten de gegevens in de back-up, dan nog kun je er iets mee doen. Je hebt ze immers voorhanden. Laat er analyses op los, bijvoorbeeld."

Om dit alles eenvoudiger te maken voor de partners is Veaam Service Provider Console v5 uitgebracht. “Daarmee bieden wij service providers een webgebaseerd platform voor gecentraliseerd management, monitoring en self-service-toegang voor werkzaamheden die betrekking hebben op databeveiliging. Ook hebben we de rapportagemogelijkheden uitgebreid, zodat service providers kunnen laten zien welk werk zij verrichten voor hun klanten.”

Endpoints
Veaam Backup & Replication v11 combineert back-up, replicatie, storage-snapshots en CDP. Ten opzichte van de vorige versie zijn er meer dan tweehonderd verbeteringen aangebracht. Zo is er een nieuwe Veeam Agent voor Mac. Deze feature biedt back-ups voor data van eindgebruikers van ieder Mac-OS-apparaat en voegt zich daarmee bij de bestaande Veeam Agents voor Microsoft Windows, Linux, IBM AIX en Oracle Solaris. “Wij willen nadrukkelijk ook de endpoints bescherming bieden”, verklaart Hopper.

Veeam gebruikt een virtuele kluis om data (versleuteld) op te slaan. “Dat is een sterk wapen tegen ransomware. Naast het gebruik van gezond verstand natuurlijk. Het is wel iets waar je verstand van moet hebben. Je moet zo’n virtuele kluis instellen; daar hebben klanten wel de hulp van een van onze partners bij nodig.”

Veerkracht
Het onderzoeksbureau 451 Research rapporteert dat 69 procent van de organisaties aangeeft dat minstens 75 procent van hun medewerkers effectief kan werken op afstand. Daarmee verplaatsen workloads zich tegenwoordig sneller naar multi-cloud ecosystemen. Al met al zijn data lastiger te beheren en te controleren dan voorheen. “Als antwoord hebben wij CDP in versie 11 ingebakken. Daarmee kunnen organisaties de toenemende risico’s van cyberdreigingen afweren. Hiermee leveren wij ongekende veerkracht voor organisaties van elk formaat”, meent Hopper.

Tot slot wijst Hopper op het gemak van Veeam-powered Back-up as a Service (BaaS) en Disaster Recovery as a Service (DRaaS). “Die leveren wij dankzij samenwerkingsverbanden met leidende cloud- en managed services providers in meer dan honderdtachtig landen.”

Auteur: Teus Molenaar

DIL Dutch IT Leaders Linkedin AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023
Netgear banner liggend start week 14