Redactie - 27 juli 2021

Testen moet je vanaf begin in ontwikkelproces integreren

Testen moet je vanaf begin in ontwikkelproces integreren image

Lean & mean, dat is waar Nekst IT voor staat. Nekst IT, QA- en testspecialist voor bedrijven die verzekerd moeten zijn van de hoogste kwaliteit software, IT- en/of hybride omgevingen, is in 2013 opgericht om een niche te exploiteren. Het testen van IT-systemen, --infrastructuur en toepassingen is inmiddels gemeengoed geworden. Niemand wil aan het einde van een ontwikkelproces of bij de uitrol van een oplossing verrast worden. Andre en AnneMarie Pieterse – die naast een huishouden ook de directie vormen van Nekst IT, gaan met inmiddels 25 consultants de volgende fase van de organisatie in. De huidige focus op Testing Excellence wordt uitgebreid met drie nieuwe focuspunten, opgedeeld in zogenoemde Squads: Salesforce Test & QA Squad; Test Automation Architects Squad; Industry 4.0 Test Squad.

Ook binnen een relatieve niche-markt zoals testing zijn er niches, weet Andre Pieterse. Bij Nekst IT is dat volgens de directeur-oprichter al langer alles dat met Salesforce te maken heeft - nu ook officieel onderdeel van de bedrijfsstrategie. “Hetzelfde geldt voor de overige nieuwe focuspunten. We waren daar al mee bezig en hadden al veel kennis opgebouwd. Nu gaan we dat verder structureren, zodat we hiermee klanten en medewerkers beter kunnen bedienen.”

Gevraagd naar algemene trends in de testing-markt stelt Andre dat het testing automation is waar het steeds meer heen gaat. “Hoewel de meningen over hoe dit door te voeren, verschillen. Dat loopt uiteen van organisaties die meteen alles op testgebied willen automatiseren, tot bedrijven die rustig eerst de basis willen neerzetten en dan kijken waar efficiency middels automatisering verbeterd kan worden. Dat levert gezonde discussies op tussen organisaties, professionals en test-bedrijven.”

Om beter op zo’n trend in te spelen, is meer focus en structuur nodig, stelt Andre. Zo kun je bestaande en nieuwe klanten makkelijker duidelijk maken waar je onderscheid ligt. Ook wordt het voor de consultants makkelijker om met een goed verhaal naar buiten te komen. “We hebben ons vanaf het begin gericht op Testing Excellence en dat blijft ons uitgangspunt. Maar het is beter om aan te geven op welke gebieden we die Excellence meebrengen. We zitten nu in fase 4 van onze ontwikkeling en zijn inmiddels bezig met de uitvoering van ons strategische plan voor de komende vijf jaar.”

Voordelen automatiseren

Het automatiseren van (delen van) het test-traject kan organisaties op veel gebieden helpen. Bijvoorbeeld door menselijke handelingen te vervangen door die van een IT-toepassing, kun je veel repetitief werk wegnemen én sneller doen. “Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld eerder nieuwe releases uitbrengen zonder de last van veel zware handmatige testen. Dat werkt goed samen met nieuwere ontwikkelmethoden zoals agile, scrum en devops. Ook daarbij staat centraal dat je fouten eerder vindt en niet pas aan het einde van het proces.”

Daarbij is het belangrijk om intensief samen te werken met alle betrokken partijen bij een klant. “Wij zijn de spin in het web van een systeemontwikkelingsteam, samen met programmeurs, ontwikkelaars, configurators, business-analisten, mensen uit de business zelf, de product owners etc. Het is dan ook een misverstand dat je eerst een product ontwikkelt en aan het einde gaat testen. Dat moet je vanaf het begin in het ontwikkelproces integreren. Wij zitten 99 van de honderd keer vanaf dag één in een team.”

Ook in de marketing en communicatie brengt Nekst IT meer structuur, vertelt AnneMarie Pieterse. “Wij zijn trots op wat we doen, maar kunnen dat nog beter naar buiten brengen. Daarom gaan we onze communicatie de komende tijd ook professionaliseren, onder meer in samenwerking met een extern marketing- en communicatiebureau. Het betrekken van test expertise in IT-projecten is common sense geworden en dat zie je ook terug in het grote aantal aanbieders. Wij zijn zelfs een van de kleinere organisaties, dus des te meer reden om duidelijk te maken waar wij goed in zijn.”

Belang van testen ingezien

Dat organisaties beseffen hoe belangrijk testing is, blijkt volgens AnneMarie ook uit het feit dat er steeds meer vraag naar test expertise komt. Wanneer je als organisatie testen serieus neemt, kom je er niet mee weg om er ‘even’ een programmeur op te zetten. Andre: “Wij werken veel met grote organisaties in diverse sectoren, bij onder meer de overheid, private sector, de financiële sector etc. Testing wordt meer en meer als volwaardig component van systeem/software ontwikkeling gezien en dat zie je dan ook terug in de budgettering hiervan bij onze klanten.”

Structurele betrokkenheid

Bij veel organisaties is Nekst IT structureel betrokken bij testen, omdat testen bij deze organisaties structureel onderdeel van de IT-strategie geworden is. Zo worden consultants van Nekst IT al zeven jaar ingezet bij een bedrijf als Leaseplan. “Dat is een resultaat en ontwikkeling waar we trots op zijn”, vindt AnneMarie. “Als je goed werk levert dan word je bij een volgend test-traject vaak proactief benaderd.”

Dit is ook steeds vaker de praktijk wanneer het gaat om Salesforce-trajecten gaat, waaruit blijkt dat het onderscheid van Nekst IT hier tot zijn recht komt. “Bij Salesforce projecten zien we dat we vaak proactief benaderd worden, omdat we in Salesforce Testing gewoon de beste zijn”, durft AnneMarie gerust te claimen. “Die rol van trusted advisor willen we nu ook bij onze andere focuspunten bereiken: Test Automation Architects en Industry 4.0 Testing”.

Relatie opbouwen

Die hechte samenwerking met klanten komt ook voort uit het feit dat testtrajecten niet voor periodes van enkele weken zijn. “Een samenwerking van jaren met een klant is geen uitzondering”, vertelt Andre. “Gemiddeld zitten we al gauw een jaar bij een klant. Zo leren we een organisatie ook goed kennen en bouw je echt een relatie op.”

Waarom al zo lang een focus op Salesforce? Andre hierover: “Salesforce heeft wereldwijd QA – quality assurance - programma’s. Dat is echter op een heel ander level dan wat wij doen. Testen zoals wij dat uitvoeren voor Salesforce-toepassingen, kennen zij niet. Dat werd een aantal jaar geleden duidelijk toen wij via via werden aangehaakt op een Salesforce-traject.”

Dat traject heeft Nekst IT dusdanig weten in te vullen, dat Nekst IT inmiddels wereldwijd de eerste en enige QA-testpartner is van Salesforce. “Wij hebben invulling gegeven aan een behoefte bij klanten die zijzelf eerder niet opgemerkt hadden, iets waar we best wel trots op zijn”, vertelt Andre. “De komende vijf jaar willen we uitgroeien tot het beste Salesforce QA & Testbedrijf van West-Europa. Dat is een stip op de horizon.”

Nekst IT is volgens AnneMarie hard op zoek testconsultants, om de organisatie uit te breiden, te versterken en invulling te kunnen geven aan de nieuwe strategie. “We zijn op zoek naar testtalenten die kennis en ervaring hebben op het gebied van Salesforce testing, naar Test Automation Engineers en Testers met een technische achtergrond. Daarnaast blijft Testing Excellence altijd de basis, dus ook goede all round testers zijn erg welkom.”

Gezamenlijke cultuur

En, stelt Andre, het opbouwen en onderhouden van een gezamenlijke bedrijfscultuur is heel belangrijk. “Dat is bijna belangrijker dan het inhoudelijke. Alleen met een club mensen die hetzelfde willen, naar hetzelfde streven, kun je echt het verschil maken.”

Eenzelfde cultuur heeft Nekst IT opgebouwd met klanten en partners, bijvoorbeeld mede door het jaarlijkse Nekst IT Cycling Event (AnneMarie is een fervent wielrenster) dat in 2022 hopelijk weer georganiseerd kan worden. “Ik heb het afgelopen jaar ook regelmatig met klanten en partners op de racefiets of mountainbike afgesproken. Dat was een fijne manier om elkaar toch echt te kunnen spreken, nu dat op de gebruikelijke manier niet kon.”

Auteur: Martijn Kregting

NTT BW start 31-5 TM 14-6 SLTN Vierkant
ALSO CTV BW 06-06-2023 t/m 15-06-2023