Redactie - 26 augustus 2022

Equinix inspirerende schakel in het Axians Gaia ecosysteem

Equinix inspirerende schakel in het Axians Gaia ecosysteem image

Equinix is één van de deelnemende leveranciers aan Gaia, een nieuw initiatief van Axians. Ook vendoren als NetApp, Cisco en Microsoft maken hier deel van uit. Tijdens de eerste Axians Gaia Summer Inspiration Tour, in juli, spraken we met verschillende partijen over de bijzondere samenwerking.

‘We connect the dots’, is de slogan die Axians gebruikt als het over GAIA gaat. GAIA staat namelijk voor het verbinden van architecturen en de onderliggende technologieën tot een voor de klant zo goed mogelijk geïntegreerde datacenter- en hybride multicloud-omgeving.

Summer Inspiration Tour
Axians werkt daarvoor samen met verschillende vendoren uit zijn portfolio. Vier daarvan - NetApp, Cisco, Microsoft en Equinix - namen in juli deel aan de eerste Axians Gaia Summer Inspiration Tour. Sprekers van de vier bedrijven vertellen tijdens de tour hoe deelnemers de wendbaarheid, slagkracht en controle in hun infrastructuur kunnen verhogen, door gebruik te maken van software-defined (automation), insights en cloudtechnologie. Een groep van ruim dertig eindklanten ging mee op een rondrit die in de ochtend begon met een sessie bij NetApp en in de avond eindigde met een sessie, een rondleiding en een barbecue bij Equinix. Daartussenin verzorgden ook Cisco en Microsoft een sessie. Een tour langs vier experience centers, was de officiële benaming.

Het bezoek aan Equinix vormde het boeiende slotstuk van de dag. In een korte presentatie vertelden Joke Ploegmakers (Regional Alliance Manager Benelux) en Michel Ludolph (Senior Global Solutions Architect) het succesverhaal van de specialist in connectiviteit en digitale infrastructuur. Het heeft inmiddels elf datacenterlocaties in Nederland en meer dan 240 in de hele wereld.
Daarna kreeg iedereen een rondleiding in AM3 en AM4, twee geavanceerde datacenters van Equinix op het Science Park in Amsterdam. De mensen kregen niet alleen de imposante serverruimtes te zien, maar ook plekken die belangrijk zijn voor onder meer het energieverbruik, de koeling en de veiligheid.

Verbazen
Ondertussen ging het vaak over Gaia. Dat is voor Axians een logische stap die past bij de manier waarop het naar de markt kijkt. Stefan Collet, Manager Business Development, legde dat na afloop van het inhoudelijke deel van de Summer Inspiration Tour duidelijk uit. “We zien al veel langer dat de waarde van onze technologiepartners gezamenlijk een stuk groter is dan allemaal apart. Daarom hebben we kort geleden Gaia gelanceerd. Het gaat daarbij om de best practices over de verschillende vendoren heen. Met ‘connecting the dots’ bedoelen we dat we gezamenlijk de transitie van klanten richting onderwerpen zoals cloud, artificial intelligence, software defined networking en infrastructure as code kunnen verbeteren.”

“Het doel van deze Summer Inspiration Tour is om klanten te verbazen over de nieuwe ontwikkelingen”, vervolgt hij. “Ook dat kunnen we het beste samen doen. Dus besloten we om de vendoren op hun eigen locaties aan het woord te laten, zodat deelnemers geïnspireerd zouden raken. Ze kregen vandaag een mooi beeld van wat er bij die vendoren allemaal gebeurt.”

Meerwaarde
Het evenement was binnen een paar dagen na de aankondiging volgeboekt door zowel klanten als potentiële klanten van Axians uit de commerciële, de educatieve, de zorg- en de overheidssector. Een tweede sessie, waarvoor ook veel belangstelling is, staat gepland voor 28 september. Joke Ploegmakers van Equinix was na afloop van de eerste editie vol lof over het initiatief van Axians. “Het is niet makkelijk om al deze partijen samen te brengen en zo’n evenement op te zetten, zo weet ik uit eigen ervaring. Dat Axians dat voor elkaar heeft gekregen is heel erg knap.”

Ploegmakers is enthousiast over Gaia. “Het mooie hiervan is dat de vendoren nu echt geïntegreerd gaan samenwerken. Klanten, zoals de bedrijven die hier nu zijn, komen al deze vendoren tegen, maar weten vaak niet of alles goed samengaat. Nu zien ze dat het naadloos in elkaar past. Dat de inschrijving zo snel volliep en dat bijna iedereen ook is gekomen wil veel zeggen. Klanten zien hier echt de meerwaarde van. Ze willen worden ontzorgd.”

Voor Equinix is het initiatief dan ook belangrijk, geeft ze aan. “Om een voorbeeld te geven: een grote gemeente werkt samen met Axians omdat ze daar naar de cloud willen. Microsoft is daar nauw bij betrokken. Maar ze willen niet alles naar de public cloud brengen, dus wij kunnen daar met onze datacenterdiensten ook een rol spelen. Door samen te werken kunnen we de klant dan veel beter bedienen.”

Puzzelstukje
Organisaties hebben op IT-gebied te maken met allerlei transities die het werk complex maken, merkt Collet. “Klanten geven aan dat er heel veel gaande is. Die thema’s stonden in eerste instantie pas voor over een paar jaar op hun agenda, maar nu willen ze er, onder andere vanwege aanbestedingen, eigenlijk morgen al aan beginnen. De uitdaging is dat ze er vaak zelf de juiste kennis niet voor hebben. Dat is precies waar we met Gaia bij willen helpen.”

Collet en Ploegmakers zien allebei dat vendoren vaker en beter samenwerken dan vroeger. Collet: “De vier die hier vandaag waren zouden zichzelf in het verleden misschien grote concurrenten van elkaar hebben gevoeld. Maar je merkt dat ze nu snappen dat ze elkaar nodig hebben, omdat ze allemaal een verschillend puzzelstukje in handen hebben waarmee ze de klant kunnen helpen. Als je dat door hebt, word je pas echt uniek.”

Behalve Equinix kijken de andere aanwezige drie vendoren - NetApp, Cisco en Microsoft - er ook zo naar. Ook zij kiezen heel bewust voor de samenwerking. Britta Günther, Channel Sales Manager bij NetApp, was daar heel duidelijk over. “Wat er vandaag gebeurt, zo werken wij ook het liefst met onze klanten. We zijn ‘better together’. Vandaag hebben we eindklanten samen een beeld kunnen geven van hoe de toekomst er mogelijk uitziet.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei