Redactie - 24 november 2022

Alle vrijheid met HPE GreenLake voor private clouds

Alle vrijheid met HPE GreenLake voor private clouds image

Voor organisaties die een private cloud of hybride cloudoplossing willen met de gebruikservaring van een public cloud en volledige ontzorging, is er de kant-en-klare dienst HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise. “Public clouds zijn vaak duurder dan verwacht, kosten meer dan voorzien of voldoen niet eisen van compliancy en performance”, verklaren Clemens Esser (foto) en Ronald Klaasse de toenemende interesse in private clouds. Voor klanten die (deels) zelf willen bouwen, heeft HPE hardware as a service en standaard toolkits in de aanbieding.

Het leek zo mooi, nog maar kort geleden, toen de public cloud de oplossing leek voor álles. Inmiddels groeit vooral bij grotere organisaties het besef dat een eigen private cloud of een combinatie van private en public clouds onmisbaar is. Bijvoorbeeld door verstrengeling van applicaties in de public cloud, te weinig zicht op kosten, data gravity (het kost teveel tijd en geld om data te verwerken in de cloud) of netwerk latency (waardoor applicaties te langzaam worden).

“70 tot 80 procent van het enterprise segment wil werken in een hybride cloudomgeving”, vertelt Clemens Esser, Chief Technologist bij HPE. “Onze klanten verwachten bovendien dat 60 tot 70 procent van legacy applicaties uiteindelijk nooit in een public cloud terechtkomt. Het was nog relatief gemakkelijk om de eerste 10 procent van dit soort applicaties naar de public cloud te brengen, geven klanten aan. De tweede 10 procent werd al lastiger en de laatste 50 procent was en is ronduit ingewikkeld. Steeds meer enterprise-klanten in verschillende sectoren willen daarom als onderdeel van hun digitale transformatiestrategie een hybride multi-cloudomgeving, met daarin een prominente plek voor (toch weer) een (moderne) private cloud. Maar nu ze eenmaal aan de public cloud geproefd hebben, willen ze daarin wel de voordelen van public cloud terugzien.”

Pay-per-use

De trend is dat organisaties hun applicaties en infrastructuren zoveel mogelijk willen afnemen als een dienst, een 'pay-per-use' model. “Ook service providers en system integrators willen het liefst helemaal geen hardware meer in de boeken, want dat verwatert hun winstmarges”, hoort Esser van deze partners. “Een tijdje terug was de gedachte binnen veel organisaties nog: we brengen alles naar de public cloud. Maar een probleem is dat met de groei van de hoeveelheid storage het steeds duurder wordt om data ook weer terug te halen. Een organisatie wordt daardoor 'gevangen' in het ecosysteem van een public cloudaanbieder. Ander probleem: er zijn veel verborgen kosten in public clouds, waar klanten bovendien niet altijd de verwachte performance krijgen. De ene virtuele machine is nou eenmaal sneller dan de andere. Tot slot kúnnen of mógen organisaties hun data niet altijd opslaan in een public cloud.”

Als gevolg overwegen steeds meer klanten een 'repatriëring' vanuit de cloud, zoals Esser het noemt. “Vooral met applicaties die gebouwd zijn in de cloud – en daar beschikt de markt steeds meer over – zien eindklanten en partners storagekosten de pan uitrijzen. Ze willen daarom (toch weer) iets hebben in een eigen omgeving. Maar heel belangrijk: wél met de automation en het gemak dat ze zochten in de (public) cloud, de garantie dat ze compliant zijn en de vrijheid om volop te kunnen op- en afschalen. Anders gezegd: ze willen een volledige cloudervaring, maar in een omgeving waarin ze gegarandeerd controle hebben over de kosten en überhaupt alles wat daar gebeurt.”

Beschermde omgeving

Ook Ronald Klaasse, Senior Business Development Lead bij HPE, zag menige transitie naar een public cloud op de langere termijn financieel behoorlijk uit de hand lopen. “Ik zeg altijd tegen klanten: heb je workloads van meer dan 150 virtuele machines en wil je die met een IaaS in een public cloud zetten, dan is je TCO gegarandeerd hoger dan met een private cloudoplossing. Data weer weghalen uit een public cloud is gewoon duur. Maar denk ook aan verborgen kosten voor het gebruik van het netwerk en het toegankelijk maken van de cloud op de eigen locatie. Bedrijven willen bovendien onafhankelijk zijn en geen 'workload lock-in' creëren bij hun cloud provider. Ze willen hun workloads zo nodig kunnen verplaatsen en tegelijkertijd de ruimte hebben om te innoveren. En dat alles uiteraard volgens de laatste security-eisen. Klanten willen de self-service die hoort bij een 'cloud-based like experience', maar in een eigen, beschermde omgeving.”

GreenLake for Private Cloud

Veel bedrijven willen dus terug naar de private cloud. Maar volgens Esser en Klaasse schieten veel bestaande private cloudaanbiedingen tekort vanwege complexiteit, teveel handmatige processen en een gebrek aan zichtbaarheid, governance en de benodigde schaalbaarheid om aan de specifieke behoeften van een onderneming te voldoen. Het antwoord van HPE is GreenLake for Private Cloud Enterprise, volgens beide heren de ideale private cloudoplossing voor organisaties die pay-per-use willen invoeren, of het nu gaat om specifieke workloads of multinationale initiatieven die duizenden applicaties en workloads omvatten. “Het is een nieuw aanbod dat de private cloudervaring opnieuw vormgeeft”, zegt Klaasse. “De oplossing is een geautomatiseerde, flexibele, schaalbare en enterprise-grade private cloud, gebouwd voor zowel cloud-native als traditionele applicaties. Het platform omvat een modulaire infrastructuur en software, en ondersteunt de implementatie van zowel bare metal, virtuele machines als container workloads. Ook zijn integraties met public clouds mogelijk.”

Keuzevrijheid

Met GreenLake for Private Cloud Enterprise worden klanten volledig ontzorgd. “Heeft een klant aanvullende eisen, dan bieden wij bovendien de mogelijkheid om ook hardware 'as a service' af te nemen, zodat hij zelf – als een system integrator – zijn eigen moderne private cloud kan bouwen”, besluit Esser.  “Ook heeft HPE een standaard architectuur en standaard toolkits (een blueprint) in de aanbieding; het beheer en het life cycle management van de private cloud doet de klant dan zelf. Er is dus altijd een passende oplossing: ofwel complete ontzorging door HPE, ofwel de klant creëert zijn eigen omgeving op basis van hardware as a service, ofwel HPE levert de tools waarmee de klant snel aan de slag kan. Alles is mogelijk, maar wij zien dat steeds meer klanten kiezen voor de oplossing met totale ontzorging.”

Door: Jeroen Bordewijk (tekst) en Witold Kepinski (Interview)