Johan van Leeuwen - 02 oktober 2023

Cloud of on premise? Insign.it, NetApp en Bovemij vinden perfecte middenweg

Insign.it zet altijd in op langdurige klantrelaties door naast het aanbieden van IT-oplossingen, ook gepaste consultancy te leveren. Zo wordt er bij elk project opnieuw bekeken wat in dat geval de beste keuze is. Dat gebeurde dus ook toen trouwe klant Bovemij een nieuwe storage-infrastructuur nodig had. In overleg met dat bedrijf en leverancier NetApp werd er gekozen voor de propositie Keystone. Wilfred Korsten van Insign.it en Oscar Wijnants van NetApp vertellen erover.

Cloud of on premise? Insign.it, NetApp en Bovemij vinden perfecte middenweg image

“Sinds een paar jaar bieden we behalve reguliere IT ook business consultancy aan de voorkant”, vertelt Wilfred Korsten, directeur en mede-eigenaar van Insign.it, een allround dienstverlener uit Venlo. “Daarbij nemen we klanten mee in een transitie. Vaak worstelen ze met vragen als: wel of geen cloud. Wij bekijken dat niet vanuit de techniek, maar altijd vanuit de strategie van de klant. Waar willen ze over vijf of acht jaar staan? Hoe ziet het applicatielandschap eruit? Aan de hand van dat soort vragen werken we meerdere scenario’s uit. Elk project is daarbij uniek. De cloud is bijvoorbeeld niet heilig. Soms is een andere keuze veel beter.”

Al meer dan 15 jaar lang werken dataspecialist NetApp en Insign.it vaak en met veel succes samen. “Partners zoals Insign.it zijn heel belangrijk voor ons, want we kunnen het absoluut niet alleen”, zegt Oscar Wijnants, Country director Nederland van NetApp. Dat samenwerken gebeurde recent bij Bovemij, al heel wat jaren klant van Insign.it. Bovemij, opgericht door BOVAG, biedt van origine bedrijfsverzekeringen voor de mobiliteitsbranche. Sinds een paar jaar zijn daar datadiensten bijgekomen, waarmee het klanten helpt om betere inzichten en informatie te verkrijgen, zodat zij slimmer kunnen ondernemen. Korsten: “Ze beschikken over heel veel waardevolle informatie en zijn heel erg bezig met de vraag hoe ze daar klanten, zowel zakelijk als particulier, mee kunnen helpen.”

Schot in de roos
Bovemij moest een deel van de infrastructuur vervangen. Het bedrijf wilde sowieso weer NetApp-technologie, waar het erg tevreden over is, maar de meningen waren verdeeld over een belangrijke vraag. Korsten: “De Raad van Bestuur wilde cloud, omdat het geen eenmalige investering meer wilde doen in eigen infrastructuur. IT was niet negatief over cloud, maar gaf aan dat zo’n transitie niet binnen een aantal maanden afgerond kon worden. Ook wilde het de uptime van 100 procent en de maximale prestaties van het platform behouden. Daar wilde het garanties van hebben en die kunnen cloudleveranciers niet geven. Tijdens een goede sessie bij NetApp, waar alle partijen aanwezig waren, hebben we het op een rijtje gezet. Esther van Tilborg van NetApp kwam met de perfecte oplossing: hun propositie Keystone. Een Hybrid Cloud-infrastructuur, met een cloud-afrekenmodel, maar wel allemaal op locatie bij de klant.”

Wijnants legt verder uit: “We konden dat ook aanpassen op de situatie bij Bovemij: een zogeheten MetroCluster. De data van Bovemij staat deels op hun kantoor in Nijmegen en deels in een datacenter in Ede. We konden uiteindelijk de technologie bieden die de IT van Bovemij wilde, maar daarnaast ook de wensen van de Raad van Bestuur en de financiële afdeling invullen. Het was echt een schot in de roos. Inmiddels draait het, naar volle tevredenheid.”

Bovemij had geen last van de transitie, de uptime bleef gewaarborgd. Korsten: “We hebben de complete omgeving kunnen opbouwen naast hun voormalige omgeving. Dat was voor Bovemij van groot belang. Het hebben van twee datacenters was daarbij een groot voordeel. Dat gaf veel flexibiliteit.”

Beste van twee werelden
De oplossing biedt dus eigenlijk het beste van twee werelden. Wijnants: “Je hebt de klassieke wereld waarbij je invloed hebt op wat er precies waar staat, plus een migratie die overzichtelijk is. Maar tegelijkertijd heb je de nieuwe wereld qua afrekenmodel en beheer dat buiten de deur kan komen te liggen. Daardoor heb je minder kennis nodig en kun je je richten op waar je als bedrijf zelf goed in bent.”

Korsten: “Financieel was de oplossing ook nog eens erg interessant, zo rekenden we uit. Het kantelpunt waarop een koopmodel interessanter zou zijn dan deze keuze, lag veel verder in de toekomst dan verwacht. Daarnaast kan Bovemij nu heel makkelijk op- en afschalen, zowel qua capaciteit als qua prestaties. Als ze bijvoorbeeld een maandafronding hebben, dan kunnen ze eenvoudig gebruik maken van meer capaciteit en betere prestaties. Toen we alles op een rijtje hadden gezet was het voor Bovemij eigenlijk een no brainer. Ze zijn nu bezig met een uitbreiding.” Wijnants: “Ze kunnen eventueel ook nog 25 procent overplaatsen naar een hyperscaler, in hun geval Microsoft Azure. We hebben de backups ook overgezet naar de Azure-cloud.”

De samenwerking verliep voorspoedig. Korsten: “Omdat we elkaar al zo lang en zo goed kennen, ging het allemaal erg soepel. Iedereen begreep elkaar, ook een aantal nieuwe mensen in het team van Bovemij.”

Kritisch kijken
Het project is een schoolvoorbeeld van waar de propositie Keystone voor is bedoeld, vertelt Wijnants. “Sommige klanten gaan naar de cloud omdat iedereen het doet en lopen vervolgens tegen beperkingen aan. Je gooit dan veel weg van wat je had staan aan mooie features en hebt bovendien vaak te maken met onverwachte kosten. Met Keystone voorkom je dat allemaal, maar profiteer je tegelijkertijd wel van de voordelen van de cloud. Ook maak je gebruik van garantieprogramma’s op het vlak van ransomware protectie. Alles in ons portfolio, zit ook in dit concept.”

Korsten is het met hem eens als het om cloud gaat. “Ik heb niets tegen de cloud en tegen hyperscalers. Maar als je een specifieke workload hebt en die over wil brengen naar een generiek platform, dan moet je kritisch kijken of dat een goede keuze is. Keystone is dan echt een perfecte oplossing. Het kan ook een ideale opstap zijn naar een volledige cloudstrategie.”

Keystone is bedoeld voor een brede doelgroep, geeft Wijnants aan. “We kunnen dit echt kneden zoals een bedrijf dat wil. Voor ieder bedrijf in transitie is dit interessant, het is niet voorbehouden aan een bepaald marktsegment.”

Bekijk hier een video over de implementatie van de nieuwe storage-infrastructuur van Bovemij. Daarin komen onder andere ook Maike Wieland en Jurgen van Uuden van Bovemij aan het woord. Zij vertellen hun verhaal over de succesvolle samenwerking met Insign.it en NetApp.

Door: Johan van Leeuwen