Marco van der Hoeven - 02 september 2024

Emily Glastra – T-Systems: ‘Ga meer samenwerken’

Naarmate oplossingen complexer worden verandert de rol van integrators. Voor het beantwoorden van vragen over trends als security, geopolitieke ontwikkelingen, AI en modernisering van applicaties is een l Partner nodig die een breed internationaal speelveld overziet. Naarmate de samenwerking met moederbedrijf Deutsche Telekom intensiever wordt speelt T-Systems in op die behoefte, ook in Nederland.

Emily Glastra – T-Systems: ‘Ga meer samenwerken’ image

“Bij onze klanten staat security onverminderd hoog op de agenda”, zegt Emily Glastra, Managing Director T-Systems Nederland. “We zien zelfs dat de aandacht hiervoor toeneemt, onder meer door alle geopolitieke ontwikkelingen. Opvallend genoeg spelen in die gesprekken niet alleen partijen in Azië, maar steeds vaker de politieke situatie in Amerika een rol, met name de onzekerheid over wat er straks na de verkiezingen gaat gebeuren. En natuurlijk blijven er nog steeds vragen over statelijke actoren en het beschermen van data.”

Het tweede grote thema dat op de agenda staat van de CIO is AI. “Wat me in die gesprekken opvalt is dat het vooral gaat over de vraag hoe je dat borgt in je organisatie. Want wanneer je met AI gaat beginnen heb je daarvoor wel een operating model nodig in je organisatie.”

Pilots

Daarbij gaat het in praktijk vooral over pilotprojecten en toepassingen van AI uitproberen. “Voor bedrijven spelen leveranciers van technologie en dienstverleners als T-Systems een belangrijke rol. Want iedereen is wel met AI bezig, maar de vraag die wij krijgen is wat we zèlf als integratoren en dienstverleners doen met AI, en wat wij aan de eindklant kunnen adviseren om ermee te gaan doen. Dat is een terechte vraag, die tot interessante gesprekken leidt.”

Naast deze twee grote thema’s is applicatie modernisatie een uitdaging, met name door de versnippering op de achtergrond. “Als je een applicatie gaat moderniseren dan blijken er vaak veel verschillende dienstverleners achter te zitten die een deel van het werk moeten doen. Organisaties willen dat dus op basis van een vast programma op een geïntegreerde manier kunnen doen. We merken dat wij daar als T-Systems steeds vaker voor worden gevraagd.”

Intensieve samenwerking met Deutsche Telekom

Bijzonder aan T-Systems is de relatie met moederbedrijf Deutsche Telekom. Waar het een aantal jaren geleden leek dat T-Systems verkocht zou gaan worden, is dat niet alleen teruggedraaid, maar word de samenwerking juist intensiever. “Bij AI gaan we bijvoorbeeld steeds vaker met een geïntegreerde aanpak de markt op. Wat ook zie gebeuren in praktijk is dat Deutsche Telekom en T-Systems inzetten op compliance in de Europese context. Dat past bij ons, en klanten waarderen dat, ook in Nederland.”

“Dit geeft ons een unieke positie. Wanneer je een gezamenlijke go-to-market hebt met Deutsche Telekom en T-Systems is dat veel sterker, bijvoorbeeld als het gaat over compliance. Dan is het fijn voor Nederlandse klanten dat zij gebruik kunnen maken van Deutsche Telekom-oplossingen, in plaats van dat we dat als T-Systems zelf moeten uitvinden. Ik heb dan ook mooie gesprekken met klanten over de rol van onze organisatie in Europa.”

SAP in de kern van het bedrijf

Ze vervolgt: “Wij doen iets wat uniek is, maar waarvan iedereen die hier wat langer werkt het volstrekt normaal vindt. Hoe complexer het bij een klant is, hoe beter het bij ons past. Als ik kijk naar onze propositie zitten wij vooral op de SAP basislaag, maar die lagen zijn wel steeds complexer geworden door al die verschillende landschappen en applicaties die klanten hebben. Ik denk dat tachtig procent van onze business nog steeds uit die omgevingen bestaat. Alle non-SAP applicaties daarop integreren zal ook de komende jaren in Nederland een belangrijke activiteit blijven.”

Dat sluit aan bij het behalen van de status van SAP RISE Pemium Supplier eerder dit jaar. “Dit betekent concreet dat klanten met complexe omgevingen die niet naar de standaardisatie van RISE with SAP willen of kunnen, kunnen kiezen voor T-Systems die de omgeving beheert zoals deze klanten dat willen. Ze willen bijvoorbeeld niet een andere SLA voor hun SAP-omgeving dan voor hun non-SAP applicaties, zeker omdat die afhankelijkheid steeds groter wordt. Dit is een hele belangrijke propositie voor ons. Voor het SAP RISE gedeelte levert T-Systems dan de diensten via SAP aan de eindklant, terwijl de klant voor de non-SAP applicaties direct met ons een contract heeft. Daar zien we veel vraag naar.” Deutsche Telekom heeft, als een van de grootste SAP gebruikers in de wereld, zelf ook voor deze hybride variant gekozen.

Publieke domein

In Nederland heeft T-Systems vooral klanten met complexe omgevingen in industriële sectoren als manufacturing, retail en transport. T-Systems heeft de ambitie om in ons land meer te doen in de publieke sector. “Ik denk dat wij daar heel goed in passen met onze Europese Public Sector footprint en de manier waarop wij vanuit Eurpees perspectief naar wet- en regelgeving kijken.”

Juist die internationale/Europese component kan de publieke sector helpen. “Het aanbod in Nederland is beperkt. Ik pleit er dan ook voor dat partijen in het publieke domein open staan voor een écht Europese context waarin niet alles meer persé in de Nederlandse taal kan, zoals nu gebeurt in de aanbestedingen en de uitvragen van overheden, of de bredere publieke sector als zorg, educatie, gemeenten, uitvoering.”

“Want in de praktijk zal, ongeacht de oplossing, de tweede en derde lijns- support toch echt in het Engels gaan. Je kan daar dus met je aanbesteding beter rekening mee houden. Kijk gewoon naar de data:Er zijn gewoon niet genoeg mensen in de Nederlandse markt, en die zullen ook in de nabije toekomst niet van school af komen. Als de overheid zich daar niet op gaat aanpassen dan raken ze achterop.”

Samenwerken

Ze besluit: “Wat we altijd doen is in partnership met anderen werken. Doe vooral wat je goed kunt. Dus wij zullen steeds meer in consortia samenwerken. We zullen kijken met welke partijen in de markt we het beste kunnen samenwerken om het beste eindresultaat voor de klanten te behalen. Ik geloof niet meer in het model dat je alles bij één leverancier zou moeten onderbrengen als organisatie, of dat een leverancier zou moeten zeggen dat ze alles kunnen.”

“Het is mooi voor kleinere Nederlandse bedrijven om samen te werken in grotere trajecten, en wij kunnen vervolgens van specialistische capaciteiten gebruik maken. Dus mijn appèl aan de klanten en aan de markt is: denk daar over na, en vraag ons als leveranciers om te gaan samenwerken. Ik geloof echt in dat model. Klanten kunnen zich zo blijvend focussen op hun regierol. Samenwerken in zo’n ecosysteem is belangrijk, en er is genoeg te doen voor ons allemaal.”

Registreer met 525 euro korting!

Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024