Redactie - 03 januari 2013

Bas ter Heurne: 'de knop moet om'


Tijdens de laatste editie van IT-Galaxy, eind 2012, werd de toon duidelijk gezet: “In onze visie staat enterprise mobility bovenaan de IT-agenda”, legt Bas ter Heurne, sales manager bij PQR, uit. “We zijn daarbij mede geïnspireerd door diverse bezoeken aan wereldwijde IT-congressen. Het viel ons op dat dit thema iedere keer weer terugkomt. Het gaat om apps, apps en nog eens apps.”
 

Volgens Bas ter Heurne wordt deze ontwikkeling mede gedreven door softwarebedrijven als Microsoft, die in hun aanbod een transformatie doormaken van software naar diensten. “De meeste gebruikers van Microsoft gaan al over op Windows 7 en daar komt nog de grootschalige lancering bij van Windows 8. Dit heeft grote gevolgen, vooral op het gebied van mobiliteit.”

Het zijn juist slimme apps die mobiele werkers kunnen ondersteunen. “Met apps is het mogelijk diverse werkprocessen, vooral voor mensen die veel onderweg zijn of extern werken, sneller en efficiënter te laten verlopen. Want toegang tot een virtuele werkplek is weliswaar mooi, maar de gebruiker heeft bij voorkeur een native applicatie ervaring op ieder apparaat en vanaf iedere plek. Je gebruikt immers ook de NS-App in plaats van de website van de NS.” 

Ambities

Dit proces is onomkeerbaar, en hangt nauw samen met Consumerization. “We hebben al enige jaren gesproken over Bring Your Own, maar nu zie je het echt gebeuren. Medewerkers komen met hun eigen devices. Dit betekent dat de CIO goed moet nadenken over een strategie voor het inzetten van die devices voor zakelijk gebruik, èn – daar komt nu bij - over de vraag hoe apps hem daarbij gaan ondersteunen.”

Microsoft is voor PQR daarom een belangrijke partner, vanwege de grote ambities die op het gebied van mobiliteit zijn geformuleerd. Microsoft heeft in Nederland zich als doel gesteld om meer dan 1000 business applicaties toe te voegen aan de Marketplace van Microsoft.Ter Heurne: “Voor ons betekent deze trend dat we gaan samenwerken met andere partijen die deze apps ontwikkelen. Als IT-infrastructuur specialist gaan we ons tegelijkertijd bezighouden met de grote Windows 8-migratie.”

Daarbij spelen zaken als security, beveiligde toegang en management van mobiele devices (MDM) en mobiele applicaties (MAM) een cruciale rol. “Dat betekent nogal wat. Daarvoor is veel specialistische kennis nodig.” Maar de voordelen zijn groot. “De use cases die we nu al zien ontstaan zijn heel sprekend. Er zijn veel bedrijven waar bijvoorbeeld orders nog op papier worden verwerkt. Alleen al door dat proces te automatiseren met een app op een tablet kun je het de verkoper makkelijker maken. Hij heeft altijd inzicht in belangrijke gegevens, hij kan zich goed voorbereiden, en het totale proces verloopt efficiënter.” 

Enterprise Mobility

Zo ontstaat een case waar andere klanten graag over willen praten. “Een tabletstrategie op basis van Windows 8 heeft impact op veel zaken, zoals opslag van data. Ook het inzetten van social media in de enterprise sector resulteert in extra opslagbehoefte. Wij gaan de komende tijd daarom uit van de thema’s: enterprise mobiliteit, storage- en, datamanagement, virtualisatie en cloud management. Als organisatie betekent deze focus dat we kennis moeten verbinden, het gaat niet alleen meer om IT. Het zijn juist de proceseigenaren die het beste kunnen meepraten over de wijze waarop IT de bedrijfsprocessen beter kan ondersteunen.”

De rol van de IT-professional zal met het succes van BYO veranderen. De focus zal niet alleen meer het beheer van fysieke infrastructuur zijn, maar juist breder. Beheer, uitrol en bescherming van devices, applicaties en data  is van groot belang. Om grip te houden op de eigen IT-infrastructuur, waarbij de wijzigingen zelfstandig en gecontroleerd moeten worden uitgevoerd, zijn managementoplossingen nodig.

“We spreken in deze context niet meer over Infrastructuur Managementoplossingen, maar over Cloud Management. Op IT-Galaxy heeft PQR dan ook met trots haar vierde solutionschema over Cloud Management geïntroduceerd. Samen met een uitgebreide whitepaper geeft dit schema een compleet visueel én functioneel beeld van de mogelijkheden op dit gebied.” 

Bedrijfsprocessen

Door consumerization is IT daadwerkelijk service geworden voor de business. “Het gaat er bij IT om dat de klant nadenkt over de manier waarop hij er optimaal van kan profiteren. Voorheen bedacht de IT alles, en de gebruikers hadden het er mee te doen. Nu moet de IT gaan praten met de business over de optimale inzet van devices, dus over het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen met IT.”

“Praten met eindgebruikers vereist nu andere vaardigheden dan voorheen, je moet niet gelijk gaan praten in technische specificaties. Hiermee treedt de IT-er buiten zijn comfort zone. Veel bedrijven streven naar perfectie, en daarom duurt de besluitvorming lang. Wat we bij PQR steeds meer zien, is dat bedrijven streven naar progressieAl doende leert men. Je kunt altijd later optimaliseren is de gedachtegang. Begin klein, laat de business zien wat de waarde is van de IT-oplossing, en rol het later groter uit. Want de tijd van de grote IT-projecten lijkt wel voorbij, je ziet steeds meer kortcyclische projecten die voor de klant minder risico opleveren. Daar kunnen ze nog wel budget voor krijgen, en zo progressie boeken.”

Bij evenementen als IT-Galaxy merkt Ter Heurne dat deze visie in theorie aansluit bij de wensen van gebruikers. “Maar in praktijk zijn ze vaak nog niet zo ver. We denken in organisaties vaak nog traditioneel, de knop moet om. En niet alleen bij de IT, maar ook in het management van organisaties. Het C-level speelt daarin een belangrijke rol, vooral de financieel directeur en de marketingdirecteur. Het gaat om de executives die er direct belang bij hebben. Het is dus een goede ontwikkeling dat Microsoft gaat inzetten op die mobiliteit en devices. Op die manier benaderen ze de markt vanuit de consument, en als ze de consument voor zich hebben gewonnen, sijpelt het vanzelf door in het bedrijfsleven.” 

Goede voorbeeld

PQR geeft op dat gebied zelf het goede voorbeeld. “We geven onze gebruikers keuze in de devices die ze voor hun werk willen gebruiken, maar houden dat wel enigszins in de hand. Ze kunnen kiezen uit verschillende devices, waarbij de keuzemogelijkheden die ze hebben weer afhankelijk zijn van de zelfredzaamheid van de gebruiker. We vragen ze bijvoorbeeld of ze zelf in staat zijn de problemen op te lossen als het apparaat crasht. Wanneer ze daar externe hulp voor moeten inroepen zijn ze niet zelfredzaam, en moeten ze een van de standaard devices nemen. Veel PQR consultants maken gebruik van het Choose Your Own budget en kiezen volledig autonoom het eigen device en hiermee ook de manier zoals ze willen werken.. Dat is in het kader van binden en boeien weer belangrijk voor het personeel. Het gaat om een combinatie van gebruikersvrijheid, controle vanuit IT, en zelfredzaamheid bij de gebruikers.”

Een andere leverancier die veel invloed heeft op de ontwikkeling van zakelijke IT is VMware. “De rode draad in de trends die we daar zien bestaat uit twee delen. De eerste ontwikkeling is het zogenoemde software defined data center. Dat is niet helemaal hetzelfde als cloud, maar een volgende stap, namelijk de volledige virtualisatie van alles wat in het datacenter staat, van servers, storage, en applicaties tot het netwerk en de beveiligingsomgeving.” 

End user computing

“VMware heeft nu de technologie in huis om ook de netwerklaag te virtualiseren. Dat hoeft nu niet meer met fysieke switches te gebeuren, zoals voorheen. Dat maakt het management zo een stuk eenvoudiger. Daar liggen dus veel kansen. De tweede belangrijke trend is end user computing. In de wereld zijn volgens VMware niet meer dan twaalf miljoen volledige virtuele desktops, tegen ongeveer 700 miljoenrich clients.

Met de overname van Wanova Mirage kan VMware zich gaan richten op de rich clients in de markt. Hiermee kunnen ze een back-up maken van alles wat er draait, onafhankelijk van de plek. Wanneer je dan bijvoorbeeld je laptop kwijtraakt, staat het volledige image elders. Dat kan fysiek, maar ook in de virtuele omgeving. Dat is wel verassend. Met die end user computing-strategie hebben ze een flinke slag gemaakt. Dat sluit weer perfect aan bij de wens van de gebruikers om de data te laten volgen, en overal toegang te hebben met allerlei devices. Dat biedt weer veel meer mogelijkheden voor de klant die aansluiten bij cloud, en enterprise mobiliteit.

Een derde belangrijke partner van PQR is Citrix. Citrix heeft tijdens Citrix Synergy in Barcelona laten zien dat ze oplossingen willen bieden die het mogelijk maken om overal en altijd te kunnen werken en spelen. Als iemand beter z’n werk kan doen, dan heeft dat automatisch ook een positieve impact op het leven van de gebruiker. De oplossingen faciliteren enerzijds diverse mogelijkheden voor mobiel werken en anderzijds biedt het de mogelijkheid om de verschillende cloud diensten op een veilige en beheersbare manier met elkaar te verbinden zodanig dat IT als dienst overal en altijd kan worden gebruikt.

Ten slotte heeft Citrix in Barcelona een verregaande strategische samenwerking met Cisco aangekondigd. De gezamenlijke oplossing levert een uniforme werkplek die virtueel vanuit het datacenter wordt gepresenteerd op Cisco datacenter technologie wat bestaat uit Cisco UCS datacenter infrastructuur, netwerk infrastructuur met audio en video ondersteuning. Hiermee sluiten de PQR speerpunten in 2013, te weten: Enterprise Mobility, Datacenter, Virtualisatie en Cloud Management naadloos aan bij die van haar belangrijkste partners.