Witold Kepinski - 21 december 2016

Antwoord op digitale transformatie is end-user computing

Antwoord op digitale transformatie is end-user computing image

Met Leon de Werker als nieuwe Senior Regional Director voor de Benelux wil VMware sneller groeien met software-defined datacenters, end-user computing (EUC) en hybrid cloud-marktsegmenten. “In 2021 hebben we 18 miljard connected devices in de wereld; allemaal mensen met een tablet, laptop of smartphone die razendsnel nieuwe diensten willen kunnen consumeren”, vertelt De Werker. “In organisaties heeft straks alles met IT te maken. Het antwoord op deze digitale transformatie is onze digital workforce: end-user computing.”

Leon de Werker (53) begon in juli aan zijn nieuwe job bij het in virtualisatie gespecialiseerde softwarebedrijf uit Amerika. “Ik wil het brede portfolio van VMware zo goed mogelijk in de markt zetten”, vertelt hij na vier maanden van interne verkenningen en gesprekken met businesspartners. “Ik ervaar hier een grote mate van collegialiteit en een sterke binding met het partnerkanaal. Kijk je naar de breedte van onze oplossingen en in welke datacenters we allemaal vertegenwoordigd zijn, dan is duidelijk dat je partners nodig hebt om ergens te komen. VMware begrijpt dat.”

De Werker komt binnen in een roerige tijd. “Steeds meer organisaties zitten in een digitale transformatie. Alle geledingen binnen organisaties hebben met IT te maken. Eindgebruikers – en dat zijn allang niet meer alleen IT-afdelingen – worden steeds meer leidend. Het aanbieden van innovatieve diensten moet alsmaar sneller. Je ziet die ontwikkeling in bijvoorbeeld finance en healthcare, of bij de overheid. Maar ook in retail gaat het die kant op. Zes van de tien retailers in Europa zijn al met een digitale agenda bezig.”

Software-defined

VMware bedient deze veranderende markten met een eigen digital workforce: end-user computing (EUC). “Wij komen uit de technische capabilities en hebben een grote foundation gelegd in de markt”, vertelt De Werker. “VMware heeft alles in huis wat nodig is om applicaties te laten landen. Ook nieuwe applicaties moeten op alle soorten devices veilig werken. De digitale infrastructuur die dat mogelijk maakt – zeg maar de achterkant – heet bij ons software-defined networking of software-defined datacenter. Om een IT-omgeving flexibel en snel te maken – om snel en veilig nieuwe en innovatieve applicaties te kunnen bouwen, deployen en onderhouden – is alles bij ons software-defined.”

Volgens De Werkers collega en Senior Manager General Business Erik de Geus dankt de software-defined datacenter propositie van VMware haar succes aan de bekendheid en de populariteit van vSphere, VMware's al langer bestaande basis voor (cloud-)infrastructuren. “vSphere is in een recent verleden door veel partners en eindgebruikers omarmd. Deze mensen denken en ademen VMware en adopteren onze nieuwe technologieën moeiteloos. De traditionele IT moet flexibeler worden en sneller kunnen inspelen op steeds veranderende business. Met onze nieuwe technologieën kan dat. Het is aan Leon de Werker om die value nog eens extra onder de aandacht te brengen van onze klanten. En dat zijn dus niet alleen IT-afdelingen, maar ook managers in de boardrooms van bedrijven. In de IT-wereld geniet VMware een grote bekendheid, maar in een tijd waarin beslissingen over IT-innovaties en -aankopen in toenemende mate worden genomen door Line Of Business (LOB) managers, moet VMware ook daar aan de weg timmeren. In de boardrooms weten nog te weinig mensen wie we zijn.”

App-economy

Volgens Leon de Werker zitten we in een 'app-economy'. “Klanten willen diensten gebruiken die écht innovatief zijn. Een grote bierbrouwer hier in Nederland wil het leverproces verbeteren – 'Beer just in time' – en ontwikkelt daaromheen nieuwe, innovatieve diensten – een app die de bierdrinker kan downloaden op z'n smartphone – gebaseerd op onze technologie. De trend is niet zozeer cloud, als wel 'flexibilisering'.” Erik de Geus noemt het voorbeeld van een arts die in zijn hele ziekenhuis altijd alle gegevens beschikbaar wil hebben. “Met onze technologie kunnen we dat faciliteren, zo'n heel bedrijfsproces. Vanwege de complexiteit heb je dan wel de kennis van een partner nodig, om een dergelijk project succesvol bij een klant te kunnen implementeren.”

Eindgebruikers werken met de meest uiteenlopende devices en het is de schone taak van VMware om te zorgen dat applicaties overal kunnen landen. “Eindgebruikers moeten applicaties optimaal kunnen gebruiken en alles moet veilig zijn en ook compliant”, legt De Werker uit. “Het is heel belangrijk dat we weten wie waar toegang heeft. Daarom hebben we AirWatch aangekocht: een toonaangevende Mobile Device Managenent (MDM) oplossing voor enterprises.” Volgens Erik de Geus is het allemaal meer dan alleen end-user computing. “Het is ook 'any device'. Van de twintig bouwblokken die je nodig hebt om een goede propositie te bouwen, kunnen wij er zeker al vijftien invullen. Oplossingen als AirWatch en ook Workspace ONE combineren verschillende van die bouwstenen, waardoor een eindklant heel gemakkelijk een strategisch partnership met ons kan aangaan, natuurlijk samen met onze partners die uiteindelijk de implementaties doen. Voor een klant is zo'n aanpak veel overzichtelijker dan wanneer hij met vijftien of twintig verschillende leveranciers allemaal point solutions aan elkaar gaat koppelen om het werkbaar te maken.”

Amazon Web Services

VMware deed onlangs de lancering van producten die gebruikmaken van het public cloud platform Amazon Web Services (AWS). Volgens De Werker is dat goed nieuws voor de vele VMware-partners in de Benelux. “Veel eindgebruikers deden al het nodige on-premises, of in een private cloud op basis van onze technologie en met behulp van onze partners. Er gebeurde ook wel wat in een public cloud, maar dat deden LOB-managers meestal zelf. Het gevaar is dan het ontstaan van een 'shadow-IT': business units als marketing, sales of welke account dan ook legden zonder tussenkomst van IT connecties met een public cloud van Amazon, Microsoft Azure of bijvoorbeeld IBM. Met AWS in ons pakket kunnen wij alles op een hybride manier weer samenbrengen en de IT-organisatie weer in staat stellen om applicaties centraal te managen, veilig en compliant. Je zou kunnen zeggen: onze virtualisatie is doorgetrokken naar de cloud, waarbij workloads kunnen draaien in ‘any cloud’ (public, hybrid en private).”

Door: Witold Kepinski 

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14