Wouter Hoeffnagel - 11 oktober 2015

Nieuwe app voor twee-factor authentificatie voor DigiD op komst

Een nieuwe app voor twee-factor authentificatie voor DigiD is op komst. Met behulp van de app kunnen gebruikers een extra beveiligingslaag aanbrengen op DigiD. Via unieke codes die de app genereert kunnen gebruikers hun identiteit aantonen.

Dit bevestigt Julia Rademaker, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tegenover Tweakers. Diverse opties voor de app zouden nog worden overwogen, maar het gaat in ieder geval om een app die codes genereert. De app moet de huidige sms-controle gaan vervangen, onder andere door de relatief hoge kosten van het controlesysteem.

Gebruik van twee-factor authentificatie vergroten
Met de app wil de overheid het gebruik van twee-factor authentificatie bij DigiD ook vergroten. Sommige gebruikers zouden hun telefoonnummer niet aan de overheid willen geven en zien daarom op dit moment af van twee-factor authentificatie. De app moet het voor deze groep toch mogelijk maken een extra beveiligingslaag aan te brengen op hun DigiD.

De app is naar verwachting in de tweede helft van 2016 beschikbaar. Voor welke platformen de app wordt ontwikkeld is onduidelijk.