Wouter Hoeffnagel - 22 november 2015

Consumentenbond pleit bij Tweede Kamer voor snelle internet in heel Nederland

De Consumentenbond wil dat de Tweede Kamer zich gaat inzetten voor het beschikbaar maken van snel internet in heel Nederland. Iedere Nederlander zou uit tenminste drie providers moeten kunnen kiezen.

In een brief aan de Tweede Kamer dringt de Consumentenbond aan op maatregelen om het aanbod van snel internet te bevorderen. Snel internet wordt hierbij gedefinieerd als een verbinding van tenminste 30 Mbps. De bond pleit voor drie maatregelen:

  • Een evaluatie van de open netwerken in Harderwijk en Waalre. In Harderwijk hebben consumenten keuze uit minimaal 6 aanbieders van snel internet. Op basis van deze analyses kunnen eisen worden opgesteld voor andere netwerken.
  • Een toegangsplicht voor netwerkbeheerders, zodat 'derde' aanbieders diensten aan kunnen bieden op bestaande of nieuwe netwerken.
  • Een nieuwe manier van monitoring van het huidig aanbod, waarbij wordt uitgegaan van de werkelijke keuze voor consumenten en dus de daadwerkelijk geleverde snelheid op alle verschillende adressen.

Ook op Europees niveau wil de Consumentenbond het belang van meer concurrentie op breedband benadrukken. De bond heeft zich daarom aangesloten bij de Europese Alliantie #Netcompetition.