Wouter Hoeffnagel - 13 januari 2016

Werkgevers mogen communicatie van werknemers monitoren

Bedrijven mogen berichten die werknemers versturen monitoren als die onder werktijd worden verstuurd vanaf werkcomputers. Dit heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald.

Het Europees Hof deed de uitspraak (pdf) in een zaak die is aangespannen door een Roemeen. De man werd in 2007 ontslagen nadat zijn werkgever ontdekte dat hij Yahoo Messenger niet alleen gebruikte om te kunnen overleggen met collega’s, maar ook om berichten te versturen naar zijn verloofde en broer. Het bedrijf stelt dat de man hiermee het beleid van het bedrijf heeft geschonden. Om hard te maken dat de man inderdaad privégesprekken voerde onder werktijd presenteerde de werkgever transcripties van de gesprekken van de man. De Roemeen stelde dat zijn werkgever door zijn gesprekken te monitoren zijn ‘recht op respect voor privé- en gezinsleven en correspondentie’ heeft geschonden.

Het Europees Hof is het niet eens met de man en noemt het niet onredelijk dat een werkgever wil controleren dat werknemers zich tijdens werktijd uitsluitend met hun werkzaamheden bezighouden. In deze specifieke zaak zou het monitoren van werknemers beperkt en proportioneel zijn geweest.