Redactie - 11 mei 2016

Centrale bank van Bangladesh en SWIFT ontkennen beide verantwoordelijkheid voor hack

De diefstal van 81 miljoen dollar bij de centrale bank van Bangladesh is nog niet aan zijn laatste hoofdstuk toe. De Bangladesh Bank wijst naar SWIFT, een netwerk waarmee financiële instellingen wereldwijd transacties versturen en ontvangen, voor het introduceren van veiligheidsproblemen. Die laatste legt de beschuldigingen naast zich neer.

De centrale bank van Bangladesh werd begin maart getroffen door een cyberaanval. Aanvallers wisten in totaal 81 miljoen dollar weg te sluizen naar bankrekeningen in het buitenland. De schade had echter veel groter kunnen zijn. Door een spelfout werd de aanval vroegtijdig opgemerkt. In totaal wilden de aanvallers ruim een miljard dollar stelen, verdeeld over tientallen frauduleuze overschrijvingen.

Wie is verantwoordelijk?
Sinds de hack is een discussie ontstaan tussen de centrale bank van Bangladesh en SWIFT. Beide partijen stellen niet verantwoordelijk te zijn voor de hack. Reuters schreef gisteren dat de bank de vinger wijst naar SWIFT omdat hun technici kwestbaarheden zouden hebben geïntroduceerd op het netwerk van de bank bij het verbinden met een RTGS-systeem (real-time gross settlement) aan het berichtensysteem van SWIFT. Dat zou hackers de middelen hebben gegeven om geld te stelen.

Maar SWIFT zelf, dat zijn hoofdkantoor in België heeft, ontkent die aantijgingen. "SWIFT was niet verantwoordelijk voor de problemen die de autoriteiten opgeven, of betrokken tot de daarbij horende beslissingen", klinkt het in een verklaring op de website van de transactiespecialist. De bank is volgens het bedrijf zelf verantwoordelijk voor de beveiliging op systemen die interactie hebben met het SWIFT-netwerk. De Bangladesh Bank, SWIFT, en de Federal Reserve Bank uit New York, waar het geld vandaan kwam, ontmoeten elkaar op 11 mei tijdens een meeting. Volgens de Bangladesh Bank dragen de twee laatstgenoemden toch zeker een deel van de verantwoordelijkheid.

In samenwerking met Datanews