Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2017

‘Digitale daadkracht in Nederlandse bestuurskamer loopt achter op ontwikkelingen’

‘Digitale daadkracht in Nederlandse bestuurskamer loopt achter op ontwikkelingen’ image

De digitale daadkracht in de Nederlandse bestuurskamer loopt nog ver achter op de digitale ontwikkelingen. Recent onderzoek van de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren) bevestigde nog eens dat bij het woord 'digitaal' vooral de ICT ontwikkelingen worden bedoeld. Werk aan de winkel dus, stellen Jeannine Peek, directeur van Dell en voorzitter van ICT Nederland, en Lizzy Doorewaard, professioneel commissaris in een interview met Governance TV.

In de Governance TV uitzending over 'Governance en Digitaal' worden zowel Jeannine Peek als Lizzy Doorewaard aan de tand gevoeld over hun ervaringen met de digitale ontwikkelingen. Beiden geven in het interview hun mening over de digitale status van de Nederlandse Bestuurstafel. Zowel Peek als Doorewaard is van mening dat het onderwerp nog te weinig op de agenda van de Raad van Commissarissen/Raad van Toezicht staat. Beide moedigen collega commissarissen en toezichthouders dan ook aan om te blijven experimenteren met nieuwe technieken. "Alleen een vragenlijstje is niet voldoende, je moet het aan den lijve meemaken", stelt Lizzy Doorewaard, commissaris/toezichthouder bij een aantal grotere organisaties, zoals de NPO en Staatsbosbeheer.

Actieve rol voor ICT industrie

Jeannine Peek stelt dat ook de ICT industrie zelf een actieve rol kan vervullen in het begeleiden van bestuurders op grip te krijgen op de digitale ontwikkelingen. "ICT bedrijven moeten zich als partners opstellen en niet als leverancier”, aldus Peek.

De NCD heeft digitalisering, maar ook technologische ontwikkelingen, hoog op de agenda staan. "Het is zaak om het onderwerp te ontdoen van alle hype-effecten. Er is nu sprake van een gigantische spraakverwarring. Bestuurders moeten zelf grip krijgen op nut en noodzaak van al die potentiële veranderingen in hun organisatie. Pas dan kun je succesvolle veranderingen realiseren”, stelt de NCD. 

De uitzending van Governance TV is hier te bekijken.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29