Wouter Hoeffnagel - 02 september 2017

‘Sleepnet helpt geheime diensten niet terroristische aanslagen te voorkomen’

Het massaal verzamelen van data helpt geheime diensten als de AIVD en MIVD niet bij het voorkomen van terroristische aanslagen. De geheime diensten moeten vooral slimmer omgaan met de data die al langer beschikbaar, iets waarin fors geïnvesteerd zouden moeten worden.

Dit zegt Ton Siedsma van privacy-organisatie Bits of Freedom tegenover BNR. Siedsma uit kritiek op de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die eerder werd aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. De Kiesraad maakte gisteren bekend dat een verzoek om een raadgevend referendum te houden over deze ‘aftapwet’ door mag naar de laatste fase, waarin 300.000 handtekeningen moeten worden verzameld om dit referendum af te dwingen.

Sleepnet

De aftapwet geeft geheime diensten meer bevoegdheid en ondermeer de mogelijkheid massaal internetverkeer af te tappen, wat ook wel een sleepnet wordt genoemd. Siedsma vindt de nieuwe wet een stap te ver gaan. “Voor ons is een kernwaarde van de vrije samenleving dat een burger die niets verkeerd doet, ook niet in de gaten wordt gehouden. Dus dat ook niet al zijn communicatie kan worden afgetapt. Terwijl dat nou precies is wat wordt voorgesteld”, aldus Siedsma.

“Niemand wil terrorisme, maar dat moet je dan wel op een effectieve manier bestrijden. Een hooiberg aan data verzamelen heeft volgens ons heel weinig zin, want na elke aanslag blijkt dat de pleger al in het vizier van de geheime diensten was. Dus ga beter om met de hooiberg die je al hebt.”

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023