Redactie - 17 december 2013

IBM is boos om rechtszaak rond mogelijke samenwerking met NSA

IBM is boos om een rechtszaak die tegen het bedrijf is aangespannen door aandeelhouder Louisiana Sheriff's Pension and Relief Fund (LSPRF), voor mogelijke samenwerking met de Amerikaanse digitale spionagedienst NSA. Dit zou tot gevolg hebben gehad dat China minder IBM hardware bestelde en de marktwaarde van 'Big Blue' met 12 miljard dollar daalde. IBM ontkent de aantijgingen en eist dat de rechtszaak wordt stopgezet door de advocaten van LSPRF: Bernstein, Litowitz, Berger & Grossmann.

De Security Agency (NSA) was al eerder beschuldigd samen te werken met Microsoft, Apple en Google. Nu is IBM aan het rijtje toegevoegd zo meldt Bloomberg.

Chinese staatsbedrijven voeren een inkoop-boycot uit op de hardware systemen van IBM. Dit werd ook eerder beschreven door onderzoeker Adriaan Meij van onderzoeksbureau ame.nl in het rapport 'China boycot IBM'.IBM komt met verontrustende cijfers over het derde kwartaal van 2013 die het volledig toeschrijft aan een zware omzetval in China. Maar China zag in dit kwartaal de economie juist sterker groeien, aldus Meij. Volgens diverse media boycot China IBM vanwege een mogelijke samenwerking met de NSA dat wereldwijd spioneert. IBM zag zijn omzet in het derde kwartaal met vier procent zakken naar 23,7 miljard dollar. Dat werd veroorzaakt door dalende verkoop van hardware en 22 procent minder vraag in China. De winst steeg met zes procent van 3,8 naar 4 miljard dollar. IBM CFO Mark Loughridge sprak van een 'moeiljk kwartaal.'

IBM beschouwt de beschuldingen van LSPRF een als 'wild samenzweringscomplot'. IBM zegt alleen te hebben gewerkt aan het Amerikaanse cybersecurity beleid om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen. IBM zegt alle juridische middelen in te zetten om de rechtszaak aan te vechten.

Huawei

Het is niet zo dat de Chinese overheid de aanschaf van westerse technologie verbiedt. Wel heeft Beijing organisaties opgeroepen om in eerste instantie de aanschaf van Chinese IT-producten te overwegen. Hiervan kunnen lokale fabrikanten, zoals Lenovo, ZTE en Huawei, profiteren. Overigens is de Amerikaanse overheid ook kritisch over de aanwezigheid van Chinese leveranciers in de VS. Daar worden organisaties juist aangespoord om terughoudend te zijn in de aanschaf van Chinese IT-producten. De apparatuur zou volgens sommigen kunnen worden gebruikt om informatie door te spelen aan de Chinese autoriteiten.

Door: Witold Kepinski 

 

EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
Portland Europe BW+BN tm 22-05-2025