Redactie - 10 januari 2014

NSA gaat datacenter koelen met rioolwater


De Amerikaanse geheime dienst gaat afvalwater van rioolsystemen inzetten om zijn enorme datacenter bij Fort Meade in Maryland te koelen. De overstap op afvalwater moet een flinke besparing op de energierekening opleveren en tegelijkertijd het milieu ontlasten.

The Washington Post schrijft dat de NSA een contract heeft gesloten met de lokale watermaatschappij Howard County. De NSA betaalt 1,4 miljoen euro per jaar voor het gebruik van het afvalwater. Daarnaast bouwt de inlichtingendienst voor 29 miljoen euro een pompinstallatie die het water van de rioolsystemen naar zijn datacenter gaat pompen.

Aantrekkelijker dan het alternatief
Het datacenter in Ford Meade wordt op dit moment gebouwd. Het koelsysteem lijkt op het eerste oog niet goedkoop, maar is een financieel aantrekkelijker optie dan het alternatief. De NSA heeft ook overwogen een eigen koelsysteem aan te leggen dat servers koelt met behulp van grondwater. Dit systeem is echter duur en brengt daarnaast schade toe aan het grondwater.

Het plan van de NSA krijgt kritiek vanuit groepen die opkomen voor de belangen van burgers. De groepen wisten eerder een gelijksoortige deal in Utah van de baan te krijgen. De critici zetten lokale overheden onder druk het leveren van water en andere utiliteiten aan de NSA te verbieden. Het is dan ook mogelijk dat de groep ook in Maryland erin slaagt de plannen van de NSA te dwarsbomen.

Koelen met rioolwater
De NSA is niet de eerste die een datacenter wil koelen met rioolwater. Google koelt al langer een datacenter in de Amerikaanse staat Georgia met behulp van water uit riolen. Lokaal rioolwater wordt door buizen in het datacenter gepompt, waardoor warmte uit het datacenter wordt afgevoerd.

Microsoft gebruikt eveneens rioolwater in zijn datacenter, al wordt het water niet ingezet voor koeling. Het bedrijf haalt in het Amerikaanse Cheyenne samen met de universiteit van Wyoming biogas uit rioolwater. Dit biogas wordt gebruikt om het datacenter op milieuvriendelijke wijze aan te drijven.
 
WH
 

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
Commvault BN/BW 30-05 tm 07-06-2023