Nieuwe Europese privacywetgeving geldt ook voor bedrijven buiten de EU
De nieuwe Europese privacywetgeving gaat ook gelden voor bedrijven die hun hoofdkantoor buiten de Europese Unie hebben. Ook bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven moeten zich dus aan de nieuwe Europese wetgeving houden.
Dit heeft Viviane Reding van de Europese Commissie bekend gemaakt op een bijeenkomst in Luxemburg. Persbureau Reuters meldt dat de huidige situatie volledig gaat veranderen. Op dit moment hoeven bedrijven alleen rekening te houden met de privacywetgeving in het land waar zij hun hoofdkantoor hebben staan. Dit zorgt ervoor dat bedrijven hun hoofdkantoor bewust opzetten in landen die gematigde privacywetgeving hebben. De nieuwe privacywetgeving gaat voor deze werkwijze een stokje steken.
Wake-up call van Snowden
"Alle bedrijven die op Europese grond opereren moeten zich aan de wetgeving houden", zei Viviane Reding tegen journalisten op een bijeenkomst in Luxemburg waar Europese ministers bijeenkwamen. "Dit is de dag dat Europese ministers een positief antwoord geven op de wake-up call van Edward Snowden.
NSA-klokkenluider maakte bekend dat de Amerikaanse overheid breedschalige spionageprogramma's heeft opgezet. Amerikaanse inlichtingendienst zouden onder andere de mobiele telefoon van Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd. Hier is in Europa fel op gereageerd. Ook de bekendmaking van Vodafone over breedschalige surveillance van telefoongesprekken in Europese landen maakt volgens Reding het belang van Europese privacywetgeving duidelijk. Het bedrijf zou overheden van verschillende landen onbeperkt toegang hebben gegeven tot zijn netwerk om surveillance uit te kunnen voeren.
Privacytoezichthouders
De wet stelt dat bedrijven voortaan gegevens alleen nog met expliciete toestemming van gebruikers mogen verzamelen en opslaan. Bedrijven die zich hier niet aan houden kunnen hoge boetes opgelegd krijgen.De Europese privacywetgeving is in het Europees Parlement met een meerderheid aangenomen. Europese lidstaten hebben echter nog geen overeenstemming bereikt over de wet. Bedrijven die in Europa opereren krijgen voorlopig dus nog wel te maken met de privacytoezichthouders van 28 verschillende lidstaten.
WH