Redactie - 22 april 2013

Zes belangrijke trends rond datacentersEr zijn op dit moment zes belangrijke trends die datacenters vormgeven, zo meldt analist Tony Lock van onderzoeksbureau Freeform Dynamics Technology op de CA World 2013 conferentie in Las Vegas. Dat zijn virtualisatie, management, automation, service level monitoring, business reporting & service delivery.

Virtualisatie vraag om goed beheer van servers, storage en netwerken. "In fysieke omgevingen had je concrete tools, maar nu vragen organisaties wat voor nieuwe processen in nieuwe virtualisatie omgevingen nodig zijn zoals automation", aldus Lock.

Management: heeft volgens Lock te maken met fragmentatie van tools, er is vaak meer behoefte aan integratie in plaats van meer functionaliteit.

Automation: Hoe je software uitrolt en updates automatiseert, in plaats van zelf aan de knoppen te draaien.

Service Level monitoring: Hoe je een end-to-end datacenter kan managen. Technologie moet nog verder worden uitgerold, aldus Lock. "Het gaat uiteindelijk om betere informatie te bieden aan klanten."

Business reporting en service delivery: het is voor een CIO moeilijk aan het bestuur te vertellen hoe de organisatie precies presteert. "Het bieden van correcte rapportages is geen sinecure, dat wordt nu wel beter zoals SLA reporting", aldus Lock.

Cloud en Big Data
Tony Lock zegt verder dat de adoptie van cloud diensten beter kan als leveranciers beter uitleggen wat ze precies bieden. "Bijvoorbeeld concrete SaaS diensten en het beheer daarvan. Cloud diensten moeten ook goed te integreren te zijn."

Lock zegt dat er veel interesse bestaat in Big data, maar er zijn tot nu alleen speciale oplossingen. "Er is nu meer behoefte aan concrete producten en oplossingen die big data adresseren. Big Data heeft behoefte aan een productiesysteem met goede beheertools."

Door: Witold Kepinski