Wouter Hoeffnagel - 24 september 2014

IDC: 'Europese big data-markt loopt achterstand op Amerikaanse markt steeds verder in'

De Europese markt voor big data haalt de Amerikaanse markt steeds verder in. Vooral een tekort aan vaardigheden en zorgen over databeveiliging op de Amerikaanse markt zijn hierachter de grote drijfveren. Dit concludeert IDC.

De big data-markt in Europa heeft het lange tijd moeilijk gehad. Vooral de economische problemen in de Europa in combinatie met de kleinere datasets die Europese bedrijven verzamelen zijn hiervoor aanleiding geweest. Een bijkomend probleem is Europese wetgeving, die de omarming van big data niet altijd bevorderd. Een voorbeeld is het 'recht om vergeten te worden'. "Het juridische principe van het recht om vergeten te worden snijdt in het hart van de mogelijkheid die bedrijven hebben om geanonimiseerde data te verzamelen. Indien een bedrijf verzamelde data niet via big data tools voor zakelijke doeleinden kan inzetten heeft dit een impact op de waarde van deze data", legt IDC uit in een verklaring.

Groei op West-Europese big data-markt
Ondanks deze factoren voorspelt IDC echter wel een groei op de West-Europese big data-markt. Naar verwachting groeit de waarde van de big data-markt van 2,3 miljard dollar in 2013 naar 2,9 miljard dollar tegen het eind van 2014. In 2018 is deze waarde naar verwachting zelfs opgelopen tot 6,8 miljard dollar. De jaar-op-jaar groei komt tot 2018 hierdoor uit op 24,6%. De markt blijft de komende jaren dus flink groeien.

De big data-markt kan volgens IDC verdeelt worden in verschillende segmenten: infrastructuur, software en diensten. Infrastructuur bestaat in dit geval uit servers, storage en netwerkapparatuur. Het segment storage is verantwoordelijk voor het overgrote deel van de investeringen in infrastructuur. Bedrijven investeerde in 2013 536 miljoen dollar in storage, terwijl 314 miljoen dollar werd uitgegeven aan servers. Het segment software was in 2013 goed voor een omzet van 698 miljoen dollar, terwijl bedrijven wereldwijd 593 miljoen dollar uitgaven aan diensten. "Ondanks de latere adoptie lopen West-Europese organisaties hun achterstand op Amerikaanse tegenhangers op het gebied van analytische volwassenheid hard in", concludeert IDC.

De Benelux doet het goed
Binnen Europa is de Benelux één van de regio's die het best presteert. "Het Verenigd Koninkrijk, de Benelux en Noordse landen omarmen big data het snelst, al lopen Duitsland en Frankrijk deze achterstand snel in. Zuid-Europese landen blijven echter achterlopen", aldus het onderzoeksbureau.