Wouter Hoeffnagel - 28 september 2014

'Wereldwijde big data-markt groeit de komende jaren hard'

De wereldwijde markt voor big data maakt de komende jaren een flinke groei door. De markt is naar verwachting in 2018 48,3 miljard dollar waard, aanzienlijk meer dan de 6,3 miljard dollar die de markt in 2012 waard was. De markt maakt een jaar-op-jaar groei van 40,5% door gedurende deze periode.

Dit blijkt uit onderzoek van Transparency Market Research. Noord-Amerika is op dit moment de grootste markt voor big data ter wereld en is goed voor 54,5% van de wereldwijde markt. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze regio zijn leidende positie de komende jaren vasthoudt. Europa volgt op de tweede plaats.

Vier segmenten
Binnen de markt voor big data identificeert Transparency Market Research vier segmenten: softwareproducten en -diensten, opslagapparatuur en randapparatuur. Softwareproducten en -diensten is het belangrijkste segment van de markt en is goed voor 50% van de omzet. Het segment voor storage-apparatuur groeit echter het sterkst en maakt tot 2018 een jaar-op-jaar groei van 45,3% door.

De groei in de big data-markt wordt volgens het onderzoeksbureau met name aangedreven door de enorme hoeveelheid data die in allerlei marktsegmenten door bedrijven worden verzameld. Transparency Market Research verwacht dat de hoeveelheid data de komende jaren alleen maar blijft toenemen, wat ook terug te zien is in de groei van de big data-markt.

Andere onderzoeken
Transparency Market Research is niet de enige partij die voorspelt dat de markt voor big data de komende jaren een harde groei gaat doormaken. Ook IDC en SNS Research voorspelde dit onlangs na onderzoek. Onderzoek van Keala en The METISfiles toonde vorig jaar nog aan dat de markt ook in Nederland hard groeit.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024