Wouter Hoeffnagel - 15 december 2014

Werkplekken in de ICT-sector zijn meest vervuild van heel Nederland

De werkplek van veel werknemers is niet bepaald de meest schone omgeving. Op een toetsenbord blijken maar liefst 400 keer meer bacteriën aanwezig dan op een WC-bril. De bacteriën kunnen onder andere leiden tot ernstige voedselvergiftiging en bevatten zelfs sporen van e.coli. De slechte hygiëne op de werkplek kan dan ook leiden tot een onnodig hoog ziekteverzuim. De ICT-sector scoort het slechts.

Dit blijkt uit onderzoek van Fusernet, een schoonmaakbedrijf dat zich richt op werkplekken. Een toetsenbord blijkt allerlei soorten vuil te bevatten. Denk hierbij aan etensresten, muizenpoep, bacteriën, haren, stof en huidschilfers. Deze sporen worden bijvoorbeeld op het toetsenbord achtergelaten doordat veel mensen hun handen niet wassen of eten achter hun bureau.

Vervuiling per sector
Bedrijven in de ICT-sector scoren het slechts als het gaat om de hygiëne van werkplekken. Hygiëne wordt getest op de aanwezigheid van ATP (Adenosine Tri Phosphate) en wordt uitgedrukt in RLU (Relative Light Unit). Werkplekken in de ICT-sector halen een RLU van 1.456. De financiële sector scoort eveneens slecht met een RLU van 1.151. Andere sectoren die in het onderzoek naar voren komen zijn onder andere de zorgsector en wetenschap. In de zorg bedraagt de RLU waarde 1.135, terwijl de wetenschap goed is voor een RLU van 1.019.

Werkplekken in zowel de ICT-sector, financiële sector, de zorg als wetenschap worden door Fusernet als ‘ernstig vervuild’ omschreven. De onderwijssector doet het stukken beter met een RLU van 445. Fusernet noemt de werkplekken binnen het onderwijs ‘vervuild’.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Netgear banner liggend start week 14