’Oorlog om talent is nog lang niet voorbij’
De oorlog om talent is nog lang niet voorbij. Dit stelt schrijver Joep Vesters. Vesters presenteert op 13 maart 2015 in Rotterdam het boek ‘Talentmanagement in de nieuwe tijd-van de wieg tot het graf’.
Met de woorden ‘de oorlog om talent is voorbij, het talent heeft gewonnen’ gaf Deloitte-oprichter Josh Bersin eind 2013 zijn visie op de toekomst. Volgens hem zou personeel schaars worden. ‘Bedrijven die het niet lukt om de nieuwe generatie aan te trekken, zullen aan het kortste eind trekken.’
Geen lifelong employement meer
We zijn nu dik één jaar en vele werklozen verder. Bedrijven hebben te maken met personeelsleden die allang in dienst zijn en aan wie geen ‘lifelong employement’ meer gegarandeerd kan worden. Onderwijsinstellingen voelen de noodzaak van een transformatie van het gebruikte onderwijssysteem. In plaats van het ‘wat moeten ze weten’ moet het juist meer gaan om het ‘waarom moet en wil je het weten’ en ‘hoe ga je wat je weet, toepassen’. Individuen vragen zich af wat hun economische meerwaarde kan zijn in een wereld waar 50-60% van de banen verdwijnen.
De war for talent gaat niet alleen meer over het binden en boeien van een nieuwe generatie werknemers of om de high potentials. Het gaat vandaag de dag om het managen van de talenten van alle personeelsleden.Talentmanagement betreft vandaag de dag zowel individuen, onderwijsinstellingen en werkgevers. In die zin is de war for talent volgens Vesters nog maar net gestart.
Ontwikkelen koppelen aan talenten
De gemiddelde levensduur voor bedrijven in Japan en Europa is 12,5 jaar. De belangrijkste overlevingsfactor is of zij technologische en innovatieve ontwikkelingen tijdig weten te koppelen aan de talenten van hun personeel. Talentmanagent dus. Onderwijsinstellingen zullen hun leerlingen en studenten juist moeten faciliteren in het ontwikkelen van hun eigen talenten. Dat is immers de enige zekerheid die zij hebben. Want wie kan nu zeggen met welk werk je over pakweg 15 jaar je boterham kan verdienen? Tenslotte geldt voor elk individu dat de droom van zelfontplooiing binnen de veiligheid van de verzorgingsstaat, duurzaam verstoord is. In plaats daarvan is het ontdekken van de eigen gaven en deze tot talenten ontwikkelen, essentieel om zowel van economische waarde te blijven gelukkig te zijn.
Joep Vesters geeft in zijn boek tips aan individuen over de eigen talentontwikkeling. Daarnaast beschrijft Vesters drie aanpakken voor onderwijsinstellingen en drie aanpakken voor bedrijven met betrekking tot talentmanagement. De formele boekpresentatie is op 13 maart 2015 van 16.00-17.30 uur bij het Rotterdams Vakcollege De Hef, Slaghekstraat 221, 3074 LJ Rotterdam.