Wouter Hoeffnagel - 03 maart 2015

IT-beslissers: ’Flexibiliteit is het grootste voordeel van de hybride cloud’

De grote schaalbaarheid van de hybride cloud is volgens 52% van de IT-beslissers het grootste voordeel. Deze flexibiliteit maakt het makkelijker in te spelen op pieken en dalen in de vraag naar capaciteit.

Dit blijkt uit onderzoek van SPS, ontwikkelaar van IT-beheersoftware Gensys, onder 145 IT-beslissers. De hybride cloud is een vorm van de cloud waarbij cloud-gebaseerd elementen worden gecombineerd met IT-systemen die fysiek op locatie bij een bedrijf staan. Bedrijven kunnen hierdoor bijvoorbeeld minder kritieke applicaties naar de cloud migreren, terwijl zij bedrijfskritische applicaties en bedrijfsdata in eigen beheer houden.

Andere voordelen
Naast de schaalbaarheid zien IT-beslissers meer voordelen aan de hybride cloud. Het feit dat gevoelige data in eigen beheer blijft wordt door 39% als voordeel genoemd, terwijl 39% kijkt naar het gefaseerd kunnen migreren naar de cloud.

IT-beslissers zien echter ook nadelen van de hybride cloud. Het belangrijkste nadeel is volgens 48% van de IT-beslissers dat interfaces naar on-premise systemen en applicaties moeilijker zijn. Ook het risico voor de continuïteit wordt gezien als een belangrijk nadeel (43%). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een faillissement van een dienstverlener. 35% van de IT-beslissers vindt de integratie met het bestaande netwerk ingewikkeld.

Inzicht in de volledige infrastructuur
Van de respondenten die al gebruikmaakt van een hybride cloudoplossing (42%), geeft maar liefst 44% aan geen geïntegreerd inzicht te hebben in de volledige infrastructuur. Bijna een kwart (24%) van de IT-beslissers zegt wel dit inzicht te hebben en gebruikt een (beheer)tool om in één dashboard de volledige infrastructuur inzichtelijk te maken.

Linda Verweij, COO van SPS, licht de resultaten toe: “De adoptie van de hybride cloud zal steeds verder toenemen. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Door over te stappen naar een hybride cloud wordt een deel van de IT-infrastructuur buitenshuis geplaatst, maar de eindverantwoordelijkheid blijft binnenshuis liggen. Om als IT-manager toch de touwtjes in handen te blijven houden en inzicht te bewaren in de IT-processen en -services, is geïntegreerd inzicht noodzakelijk. De 44% die aangeeft dit nog niet gerealiseerd te hebben, zal hier de komende periode zeker stappen in moeten zetten.”

Onderzoeksresultaten
Alle onderzoeksresultaten zijn voor SPS verzameld in een gratis whitepaper, die beschikbaar is op de website van het bedrijf.