Wouter Hoeffnagel - 09 april 2015

Tweede Kamer heeft veel kritiek op het Bureau ICT Toetsing

De Tweede Kamer is niet tevreden met de instantie die het kabinet wil oprichten om ICT-projecten van de overheid te controleren. De instantie moet voorkomen dat ICT-projecten van de overheid mislukken. De Tweede Kamer is echter van mening dat de instantie te weinig slagkracht heeft.

Dit blijkt uit een debat tussen minister Stef Blok voor Wonen en Rijksoverheid en de Tweede Kamer. Een speciale commissie onder leiding van VVD’er Ton Elias onderzocht de ICT-projecten van de overheid en concludeerde dat miljarden euro’s verloren gaan door fouten in deze projecten. De commissie adviseert het kabinet daarom het Bureau ICT Toetsing (BIT) op te richten. Deze onafhankelijke groep met experts zou ICT-projecten moeten gaan controleren en in staat zijn projecten indien nodig stop te zetten.

Veel kritiek
De Volkskrant meldt dat zowel de SP, CDA, D66, PvdA als VVD kritiek hebben op het BIT. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is van mening dat het kabinet weinig tot niets doet om het mislukken van ICT-projecten van het Rijk te voorkomen. CDA-Kamerlid Mona Keijzer is bang dat het BIT geen tanden heeft en niet daadkracht zal kunnen optreden. Sharon Gesthuizen van de SP stelt dat het kabinet de adviezen van het kabinet in de wind slaat.

Ook de VVD en PvdA hebben kritiek op het plan van minister Blok. Ingrid de Caluwé van de VVD stelt dat het geheel aan maatregelen onvoldoende leidt tot het voorkomen van toekomstige problemen. De PvdA maakt zich volgens PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug vooral zorgen om de onafhankelijkheid van het BIT.

Kamermeerderheid
Ondanks de kritiek heeft minister Blok een kamermeerderheid weten te overtuigen van de onafhankelijkheid van het BIT. Blok verwacht dat het BIT adviezen over ICT-projecten die dreigen te mislukken naar de Tweede Kamer stuurt, wat de Kamer in staat stelt de minister hierop aan te spreken.

SLTN Vierkant Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024