Wouter Hoeffnagel - 27 april 2015

eBay-topman Donahoe steunt Google in strijd met Europese Commissie

John Donahoe, topman van eBay, spreekt zijn steun uit voor Google in de aanklacht van de Europese Commissie. Donahoe stelt dat Europese Commissie maar weinig begrijpt van de wijze waarom consumenten online winkelen.

De Europese Commissie is van mening dat het Amerikaanse Google zijn dominante positie in de markt van zoekmachines zou misbruiken. Het bedrijf zou eigen diensten in zoekresultaten bewust hoger laten eindigen dan concurrerende diensten, in een poging de eigen dienst meer onder de aandacht te brengen bij consumenten. Voor de Europese Commissie was dit reden een formele aanklacht in te dienen tegen Google wegens het overtreden van de mededingingsregels.

Donahoe zegt in een interview met de Financial Times dat de grenzen tussen verschillende gebieden van online commerce steeds vager worden. Google zou wat betreft online shoppen een minstens net zo grote speler zijn als eBay. Ook geeft Donahoe aan dat eBay gewoon op het Google platform mag en kan adverteren. De topman van eBay spreekt hiermee zijn steun uit voor Google.