Redactie - 02 mei 2015

Europese Commissie tikt ACM op de vingers over openstelling KPN-netwerk

De Europese Commissie tikt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers over het feit dat KPN verplicht is concurrenten toe te laten op haar telecommarkt. Zeker met de fusie van UPC en Ziggo vraagt de Europese Commissie zich af of KPN nog wel zo’n dominante marktpositie in handen heeft dat een dergelijke maatregel nodig is.

KPN moet van de ACM zijn koper- en glasvezelnetwerk ook toegankelijk houden voor concurrenten. Dit wordt ook wel het ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang genoemd. Deze regel moet zeker stellen dat er op de Nederlandse telecommarkt voldoende concurrentie blijft bestaan. De ACM heeft hierbij vastgesteld dat KPN een dominante marktpositie in handen heeft. De Europese Commissie zet vraagtekens bij deze redenering.

Kabelnetwerken zijn niet opengesteld
UPC en Ziggo zijn niet verplicht concurrenten toe te laten op haar kabelnetwerk, iets wat de Nederlandse overheid liever wel zou zien. Dit is echter alleen mogelijk als op Europees niveau regels worden gewijzigd. Opvallend is dat in België kabelnetwerken wel zijn opengesteld en concurrenten dus wel moeten worden toegelaten op het kabelnetwerk.

Henk Don, bestuurslid van ACM, zegt in een reactie: “Wij zijn zeer verrast. We hebben de Commissie het afgelopen jaar steeds intensief op de hoogte gehouden en niet eerder signalen gekregen dat zij zulke problemen zagen. Overigens hebben wij begrepen dat de Commissie niet uit is op meer regulering van de markt.”

Bedenken bestuderen
ACM geeft aan de bedenkingen van de Commissie zorgvuldig te gaan bestuderen en met de Commissie te gaan overleggen over benodigde aanpassingen. Ook andere Europese telecomregulators worden in dit proces betrokken en geven de Commissie advies. Over twee maanden beslist de Commissie of het alsnog met het ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang van ACM akkoord kan gaan of dat ACM haar besluit moet aanpassen. Tot een nieuw besluit definitief is blijft de huidige regulering in stand en blijft KPN dus toegang bieden aan concurrenten.