Wouter Hoeffnagel - 06 september 2015

Nieuwe opleiding rond Big Data in Noord-Brabant

Tilburg University, de Technische Universiteit Eindhoven, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant starten een nieuwe opleiding rond Big Data. Met de opleiding in Berkel-Enschot worden studenten op universitair niveau klaargestoomd tot data scientist op master en post-master niveau.

Digitalisering van de samenleving zorgt voor de productie van ongekende hoeveelheden data. Data – bijvoorbeeld over het gebruik van producten, de status van machines, over klanten, lichamen, groepen mensen, vervoers- en energiestromen – bieden op grote schaal mogelijkheden om maatschappelijke problemen op te lossen. Daarnaast bieden data nieuwe economische kansen voor ondernemingen. Met de investering van in totaal € 40 miljoen in deze Graduate School pakt Brabant een beslissende voorsprong op het gebied van ICT gedreven innovatie. Beoogde nieuwe locatie voor een deel van deze opleiding die in 2016 van start moet gaan is het klooster Mariënburg in ’s-Hertogenbosch.

Economische pijler
Met de nieuwe opleiding willen de verschillende partijen onderwijs, onderzoek en business development op het gebied van Big Data versterken. Dit vakgebied heeft volgens de partijen in de driehoek ’s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven de potentie zich te ontwikkelen tot een nieuwe economische pijler voor Nederland, met internationale uitstraling. Met het opzetten van nieuwe vormen van samenwerking willen de vier partners in de Brabantse regio een cruciale voorsprong pakken. De Big Data Value Association stelt dat Big Data een miljardenmarkt aan nieuwe Europese verkoopkansen biedt.

In totaal komende er vier verschillende nieuwe opleidingen en tracks:

  • een Joint Bachelor Data Science TU/e en TiU In Eindhoven resp. Tilburg;
  • een joint master Data Entrepreneurship als onderdeel van de Mariënburg Graduate School Data Entrepreneurship (inclusief een post masteropleiding) in ‘s-Hertogenbosch;
  • een Special Masterprogram Data Science Engineering aan de TU/e in Eindhoven;
  • een Special Masterprogram Data Science Business & Society aan TiU in Tilburg.
Progress Communications BW start week 17 tm 19 DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
ALSO CTV BW 30-05-2023 t/m 06-03-2023