Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2015

‘Ongeldig verklaren van Safe Harbour verdrag legt bom onder gebruik van Amerikaanse cloud’

Door het Safe Harbour verdrag ongeldig te verklaren heeft het Europees Hof van Justitie een bom gelegd onder het gebruik van de Amerikaanse cloud. Dit kan grote economische gevolgen hebben.

Dit stelt internetjurist Arnoud Engelfriet tegenover het ANP. Het Europees Hof van Justitie bepaalde dinsdag dat het Safe Harbour verdrag ongeldig is. Bedrijven konden via dit verdrag een certificaat aanvragen om data over Europese burger op te slaan in de Verenigde Staten (VS). De rechter oordeelde echter dat Europese data in de VS onvoldoende bewaakt is, waarbij de rechter zich onder andere baseerde op documenten die zijn gepubliceerd door NSA klokkenluider Edward Snowden.

Engelfriet: “De rechters zeggen nu dat het nooit had mogen worden besloten. Persoonsgegevens mogen alleen naar een land buiten de Europese Unie als de privacywet daar net zo sterk is als hier. De VS hebben zo'n wet helemaal niet. Technisch gezien zijn ze vergelijkbaar met Noord-Korea.” Doordat een privacywet in de VS ontbreekt 'mag justitie binnenkomen, met zijn schoenen door de servers lopen en gegevens meenemen. Ze gaan niet aan Nederland vragen om informatie te geven en het kan ze niet schelen wat de Nederlandse rechter daarvan vindt.'

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 SLTN Vierkant
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29